Grad Velika Gorica

Obavijesti

Javni poziv za podnošenje zahtjeva za izdavanje rješenja o izvedenom stanju za nezakonito izgrađene ili rekonstruirane zgrade na području Grada Velika Gorica

zrakUpravni odjel za prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Velika Gorica, temeljem čl. 44. Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama (Narodne novine br. 86/12), objavljuje javni poziv za podnošenje zahtjeva za izdavanje rješenja o izvedenom stanju za nezakonito izgrađene ili rekonstruirane zgrade na području Grada Velika Gorica.

Pozivaju se vlasnici / investitori nezakonito izgrađenih zgrada na području Grada Velika Gorica, čije zgrade udovoljavaju uvjetima za ozakonjenje, da podnesu zahtjev za izdavanje rješenja o izvedenom stanju s potrebnim prilozima nadležnom upravnom tijelu Grada Velika Gorica najkasnije do 30.lipnja 2013. godine.

Zakonom o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama (Narodne novine br. 86/12) (u daljnjem tekstu novi ZPNIZ) određeni su uvjeti, postupak, rokovi, pravne posljedice i drugo, vezani za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada. Istim Zakonom omogućeno je vlasnicima / investitorima zgrada izgrađenih bez akta kojim se odobrava građenje ili protivno aktu kojim se odobrava građenje, da ishođenjem rješenja o izvedenom stanju kod nadležnog upravnog tijela ozakone takve zgrade.

Nezakonito izgrađenom zgradom u smislu navedenog Zakona smatra se zgrada, odnosno rekonstruirani dio postojeće zgrade izgrađene bez akta kojim se odobrava građenje, odnosno protivno tom aktu, vidljiva na digitalnoj ortofoto karti u M 1:5000 Državne geodetske uprave izrađenoj na temelju aerofotogrametrijskog snimanja Republike Hrvatske započetog 21. lipnja 2011. (u daljnjem tekstu: DOF5/2011), na kojoj su izvedeni najmanje grubi konstruktivni građevinski radovi (temelji sa zidovima, odnosno stupovima s gredama i stropom ili krovnom konstrukcijom) sa ili bez krova, najmanje jedne etaže.

Nezakonito izgrađenom zgradom u smislu navedenog Zakona smatra se i zgrada, odnosno rekonstruirani dio postojeće zgrade izgrađene bez akta kojim se odobrava građenje, odnosno protivno tom aktu na kojoj su izvedeni najmanje grubi konstruktivni građevinski radovi (temelji sa zidovima, odnosno stupovima s gredama i stropom ili krovnom konstrukcijom) sa ili bez krova, najmanje jedne etaže, koja nije nedvojbeno vidljiva na DOF5/2011 ako je vidljiva na drugoj digitalnoj ortofoto karti Državne geodetske uprave izrađenoj na temelju aerofotogrametrijskog snimanja Republike Hrvatske do 21. lipnja 2011. ili je do tog dana evidentirana na katastarskom planu ili drugoj kartografskoj podlozi, a o čemu tijelo nadležno za državnu izmjeru i katastar na zahtjev stranke izdaje uvjerenje.

Prema navedenom Zakonu moći će se ozakoniti (legalizirati) samo izgrađene odnosno rekonstruirane zgrade koje udovoljavaju uvjetima za ozakonjenje.

Postupak ozakonjenja pokreće se na zahtjev stranke, a podnosi se najkasnije do 30. lipnja 2013. godine i po proteku tog roka neće se više moći podnijeti, odnosno svi zahtjevi podneseni nakon tog roka bit će odbačeni.

Iznimno, zahtjev za donošenje rješenja o izvedenom stanju za ozakonjenje nezakonito izgrađene zgrade za koju je građevinski inspektor donio rješenje za uklanjanje do dana stupanja na snagu novoga ZPNIZ podnosi se najkasnije do 31. prosinca 2012. i nakon proteka tog roka na može se više podnijeti.

Zahtjev za izdavanje rješenja o izvedenom stanju podnosi se Upravnom odjelu za prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Velika Gorica, Trg kralja Tomislava 34, Velika Gorica.
Obrazac zahtjeva (jedan od ukupno pet) može se preuzeti u pisarnici Grada Velika Gorica ili na internetskim stranicama Grada Velika Gorica www.gorica.hr.

Zahtjevu za izdavanje rješenja o izvedenom stanju prilaže se, ovisno o tome da li se radi o javnoj zgradi, zahtjevnoj zgradi, manje zahtjevnoj zgradi, jednostavnoj zgradi ili pomoćnoj zgradi u funkciji osnovne zgrade, dokumentacija navedena u čl. 11. novoga ZPNIZ ili na obrascu.

Uvjet za izdavanje rješenja o izvedenom stanju je, između ostaloga, i plaćanje naknade, odnosno prvoga obroka naknade – slučaju obročne otplate, za zadržavanje nezakonito izgrađene zgrade u prostoru.

Dodatne informacije mogu se dobiti utorkom i petkom od 8.00 do 11.00 i 11.30 do 15.00 sati u Upravnom odjelu za prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Velika Gorica – soba 212/II kat, Trg kralja Tomislava 34, Velika Gorica.

Ovaj javni poziv bit će objavljen na web stranici Grada Velika Gorica i na oglasnoj ploči Grada Velika Gorica do 30.06.2013. godine.

Obrasci

Zahtjev za izdavanje rješenja o izvedenom stanju za jednostavnu zgradu (PDF)

Zahtjev za izdavanje rješenja o izvedenom stanju za manje zahtjevnu zgradu (PDF)

Zahtjev za izdavanje rješenja o izvedenom stanju za pomoćnu zgradu u funkciji osnovne zgrade (PDF)

Zahtjev za izdavanje rješenja o izvedenom stanju za zgradu javne namjene (PDF)

Zahtjev za izdavanje rješenja o izvedenom stanju za zahtjevnu zgradu (PDF)