Grad Velika Gorica

Vijesti

Otvoreno pismo gradonačelnika velikogoričkoj javnosti

grad1Razvoj Velike Gorice, zapošljavanje i punjenje gradskog proračuna koče SDP, HNS te dio HDZ-ovih vijećnika Grada Velike Gorice. Posljednji primjer tome je zaustavljanje razvoja radne zone Rakitovec. Oporbi je u stopiranju prodaje zemljišta i dolasku investitora u Veliku Goricu pomogla manjina vijećnika vladajuće koalicije iz redova HDZ-a, a suprotno volji dijela HDZ-ovih vijećnika i vijećnika koalicijskih partnera HSS-a, DC-a i HSP-a. Postavlja se pitanje do kada će Velika Gorica biti talac takve destruktivne političke volje pojedinaca koji ne dozvoljava razvoj grada iz jednoj jedinog razloga – činjenice da aktualni gradonačelnik Dražen Barišić ne želi biti njihov pijun.

Pad BDP-a, pad osobne potrošnje, pad proizvodnje, pad investicija, pad izvoza, rast nezaposlenosti – crna je hrvatska aktualnost. Državni, te velika većina proračuna jedinica regionalne i lokalne samouprave – županija, gradova i općina – u sve su većim financijskim minusima.

Grad Velika Gorica, odnosno njegova izvršna vlast na čelu sa mnom kao gradonačelnikom, ulaže značajne napore u prevladavanju navedenih aktualnih teškoća. Znano je – bez novih investicija, bez otvaranja novih radnih mjesta, bez stvaranja nove vrijednosti nema punjenja ni gradskog ni županijskog ni državnog proračuna. Bez sredstava u Gradskom proračunu nema ni zadržavanja dosegnutog komunalnog standarda, nema zadržavanja dosegnutog standarda predškolske brige o djeci, nema sredstava za sufinanciranje rada više od 200 aktivnih udruga građana na području grada, nema sredstava za sport, kulturu, vatrogastvo …

Vijećnici Gradskog vijeća Grada Velike Gorice još jednom, iz samo njima razumljivih razloga, nisu podržali moj prijedlog o prodaji gradskog zemljišta namijenjenog za razvoj gospodarstva, gradnju novih gospodarskih objekata, otvaranje novih radnih mjesta, stvaranje novih vrijednosti. No, na Aktualnom satu iste sjednice na kojoj nisu podržali prodaju gradskog zemljišta i prihodovanje značajnih sredstava u Gradski proračun, bez srama su pitali: kada će biti izgrađeno autobusno stajalište i kada će biti asfaltiran jedan makadamski put u Lukavcu, kada će biti rekonstruirana ulica u Velikoj Buni, kada će biti izgrađeni bukobrani na obilaznici kod Lovrakove ulice, kada će sportaši dobiti više novaca za svoje funkcioniranje … Odgovor je više nego jednostavan – onda kada u gradskoj blagajni bude dovoljno novaca za financiranje gradnje novih komunalnih objekata i za zadovoljavanje svih društvenih i inih potreba građana ovog grada. A novaca će biti tek kad gradski vijećnici, izuzev manjine koja vodi brigu o punjenju Proračuna i svekolikim interesima građana Velike Gorice, ozbiljno shvate svoju zadaću i počnu razmišljati o interesima građana i prestanu se baviti jeftinim politikanstvom.

Pojedini vijećnici svekolikoj javnosti moraju pojasniti svoje „argumente“ kojima su se protivili prodaji gradskog zemljišta poput onog kako s prodajom treba pričekati jer će cijena nekretnina za nekoliko godina (!?) biti veća. Hoće li? Neka to pokušaju objasniti barem jednom od ukupno 2.900 nezaposlenih Velikogoričana. Objasniti im kako je za njihovo radno mjesto najbolje pričekati još nekoliko godina, a do tada neka se malo strpe. Je li važnije za nekoliko godina prodati zemlju po samo eventualno (!?) višoj cijeni ili je bolje zemlju prodati sada, izravno u Proračun od prodaje prihodovati cca 35 milijuna kuna, izravno u Proračun prihodovati sredstva izdavanjem dozvola za građenje, a neizravno Proračun puniti od doprinosa i poreza novozaposlenih osoba i njihove potrošnje. Na kraju krajeva, je li ipak cijeloj zajednici najizravnija dobit zapošljavanje nezaposlenih?

Grad Velika Gorica od Vlade Republike Hrvatske darovnicom je 2010. godine dobio zemljište na kojoj je formirana dugo očekivana Radna zona Rakitovec. No, hrvatska je Vlada zemlju darovala uz uvjet Gradu koji u tri godine od darovanja zemlju mora privesti novoj svrsi, točnije formirati Radnu zonu i aktivirati je. Grad Velika Gorica je u razdoblju 2010-2012 u formiranje Radne zone Rakitovec i njeno komunalno opremanje (prometnice, vodoopskrba i odvodnja, trafostanica) uložio gotovo 12 milijuna kuna od čega više od polovine tog iznosa izravno iz samog Gradskog proračuna. Namjerno opstruiranje prodaje zemljišta u Radnoj zoni Rakitovec izravno je suprotstavljanje proklamiranim intencijama bivše i aktualne Vlade RH o podizanju poduzetničke klime i sveukupnom jačanju hrvatskog gospodarstva kao osnovnim pretpostavkama izlaska iz krize i recesije.

Grad Velika Gorica, na žalost zbog odluka većine vijećnika Gradskog vijeća, nije u mogućnosti početi konzumirati svoje evidentne komparative prednosti koje se očituju ponajprije u svojoj blizini i susjedstvu s Gradom Zagrebom, te gotovo savršenoj prometnoj infrastrukturi. Najveći su gubitnici u tim nerazumnim odlukama većine u Gradskom vijeću – vijećnika SDP-a, HNS-a i dijela vijećnika HDZ-a – građani Grada Velike Gorice, njih gotovo 70 tisuća. Gubitnici zato što je onemogućeno otvaranje novih radnih mjesta, što je onemogućeno punjenje gradskog proračuna a time i izgradnja novih cesta, novih kilometara vodovodnih i kanalizacijskih mreža, poboljšanje standarda u dječjim vrtićima, izgradnja novih dječjih igrališta, sanacija društvenih domova, obogaćivanje kulturnog, sportskog i svekolikog društvenog života našeg grada.

Javnost će se vjerojatno zapitati, kako to da dio vijećnika HDZ-a glasuje protiv gradonačelnikovog prijedloga, zajedno s vijećnicima SDP-a i HNS-a? Nažalost, u pozadini ove opstrukcije razvoja Grada Velike Gorice stoji predsjednik velikogoričkog HDZ-a, Ivan Šuker, po čijoj uputi dio vijećnika HDZ-a glasuje protiv gradonačelnikovih prijedloga, po čijoj me uputi predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a vulgarno napada s govornice Gradskog vijeća. Uzrok svemu tome je što sam se na unutarstranačkim izborima „usudio“ kandidirati za predsjednika velikogoričkog HDZ-a, nakon čega je aktualni predsjednik GO HDZ-a izjavio da ću samo „preko njega mrtvog“ biti ponovno kandidat HDZ-a za gradonačelnika. Stoga je cilj, javno proklamiran vijećnicima HDZ-a, „na svakoj sjednici Gradskog vijeća uništavati gradonačelnika Barišića“.

Gradonačelnik Velike Gorice i građani ovog grada ne žele biti taoci politički neodgovornih članova Gradskog vijeća, kako same oporbe, tako ni manjine u vladajućoj koaliciji koji svojim odlukama izravno štete gradu i svim njegovim stanovnicima.
Na časnu gradonačelničku dužnost izabrali su me građani, koji će ocijenit rad mene i moga tima. Uvjeren sam da će mi građani ponovno u svibnju 2013. godine dati povjerenje za još jedan gradonačelnički mandat. To niti jedan lokalni stranački čelnik neće moći spriječiti.

Dražen Barišić
Gradonačelnik Velike Gorice