Grad Velika Gorica

Vijesti

Grade se nove kazete na odlagalištu Mraclinska Dubrava

smetliste1Započeli su radovi na izgradnji dvaju novih kazeta za sanitarno odlaganje otpada na Odlagalištu neopasnog otpada Mraclinska Dubrava. U okviru projekta izgradnje novoga dijela odlagališta, odnosno proširenja na ukupno 4 nove kazete u razdoblju od 2012. do 2014. godine i zatvaranja prvih triju kazeta novoga dijela odlagališta planira se i dovršenje sustava za pročišćavanje procjednih voda instalacijom sustava navodnjavanja starog dijela odlagališta, izgradnja interne prometnice i rasvjete te izgradnja hidrantske mreže.

Radovi se sufinanciraju sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost RH u visini 40% ukupnih sredstava, odnosno najviše 3,9 milijuna kuna, dok se ostatak sredstava u iznosu od oko 9,8 milijuna kuna osigurava putem Proračuna Grada Velike Gorice iz sredstava posebne naknade za izgradnju građevina za gospodarenje otpadom koju prikuplja VG Čistoća d.o.o.

Izgradnjom kazeta VI i VII osigurat će se prostor za sanitarno odlaganje otpada do 2015., a izgradnjom posljednjih triju kazeta (VIII–X) do 2018. godine, budući da su one znatno uže od ovih koje se sada grade. Grad Velika Gorica mora idućih godina uložiti znatan napor i sredstva u dovršenje sustava cjelovitog gospodarenja otpadom, odnosno dovršenje Reciklažnog dvorišta Mraclinska Dubrava, izgradnju RD Velika Gorica, izgradnju pogona za obradu građevinskog otpada i otpada od rušenja za koji je dobivena lokacijska dozvola, kao i u projekt odvojenog sakupljanja i obrade biološke komponente komunalnog otpada, zbog potrebe za smanjenjem udjela organskog ugljika u odloženom komunalnom otpadu, čime će se smanjiti ispuštanje stakleničkih plinova iz otpada u atmosferu.

Sredstva za ove projekte Grad će i dalje nastojati namaknuti iz raspoloživih fondova, bez čega bi ova ulaganja bilo nemoguće realizirati, a samo vlastiti udio osiguravat će se iz sredstava posebne naknade za izgradnju građevina za gospodarenje otpadom.

smetliste2smetliste3smetliste4smetliste5