Grad Velika Gorica

Vijesti

Sjednica Vijeća u znaku izvješća o radu gradskih ustanova

vijece26. sjednica Gradskog vijeća Grada Velike Gorice započela je jučer u 16 sati, a završila danas u ranim jutarnjim satima. Maratonsku sjednicu obilježila su izvješća o radu gradskih ustanova i zajednica, brojne stanke i podjela vladajuće koalicije u slučaju Dječjeg vrtića “Ciciban”.

Izvješće o radu Dječjeg vrtića “Ciciban” za pedagošku godinu 2010/2011. bilo je očekivano najburnija točka sjednice. Niz prozivki i opužbi izneseno je na relaciji ravnateljica DV “Ciciban” Višnja Čačić – gradski pročelnik za društvene djelatnosti Zvonko Kunić. Ravnateljica je prozvala pročelnika Kunića za politički pritisak i zahtjeve za zapošljavanjem stranačkih članova koji ne udovoljavaju stručnim uvjetima, dok je druga strana prozvala ravnateljicu za zapošljavanje osobnih prijatelja, neadekvatno upravljanje vrtićem i nezadovoljstvo korisnika i zaposlenika vrtića. Na koncu je Izvješće prihvaćeno sa većinom od 14 glasova; 11 glasova oporbe i glasovima trojice vijećnika HDZ-a.

Nešto manje burna rasprava bila je ona o statusu i financiranju programa FA Turopolja koje je prije nekoliko mjeseci izašlo iz Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Grada Velike Gorice. Vijećnica SDP-a Vesna Fabijančić Križanić zatražila je da se omogući daljnje financiranje folklornog ansambla, iako više nisu članovi gradske Zajednice. Ovom prijedlogu usprotivili su se Krešo Hubak i Tomo Vidović iz HDZ-a koji smatraju da vodstvo FA Turopolja traži privilegiran status u odnosu na druga kulturno-umjetnička društva, što je prema njima neprihvatljivo. Gradonačelnik Barišić, ne sporeći značaj i doprinos FA Turopolja, rekao je kako se ne može rušiti sustav financiranja koji postoji godinama i pozvao FA Turopolje da se vrati u Zajednicu kulturno-umjetničkih udruga.

Na sjednici je donesen i jedan od najvažnijih gradskih dokumenata, Urbanistički plan uređenja Grada Velike Gorice. Tijekom rasprave vijećnici su naglasili nužnost povezivanja Velike Gorice i Zagreba šinskim vozilom, koje je predviđeno u planovima izgradnje novog terminala Zračne luke Zagreb.

Gradonačelnik Barišić podnio je i Godišnji izvještaj o izvršenju Proračuna Grada Velike Gorice za 2011. godinu koji je prihvaćen većinom glasova.