Grad Velika Gorica

Vijesti

Na 6. susretu gradova i općina prijatelj djece, pravobraniteljica za djecu, Mila Jelavić: 'Velika Gorica ima visoku razinu zaštite djece'

djeca1Želim biti lav!, Nudim instrukcije iz gumi gumija u zamjenu za prijateljstvo! Antonio, jedi povrće i brzo rasti-tvoj brat Ivan!…- ovo su samo neke od poruka koje su osmislila djeca u pripremi plakata koji su bili dio sadržaja pripremljenih za 6. susrete gradova i općina prijatelja djece. Susretima, koji su obrađivali temu medija i javnih kampanja za djecu, ponosni je domaćin bio Grad Velika Gorica, i sam nositelj titule grada prijatelja djece.

- Djecu treba čuti i slušati, a posebice u njih ulagati – Velika Gorica to čini od dana njihova rođenja s poklon bonom za novorođenčad, zatim kroz financiranje rada dječjih vrtića, škola, pa sve do stipendija za učenike i studente. Puno je sadržaja koji su namijenjeni djeci, a posebno smo ponosni što imamo Centar za djecu, mlade i obitelj, prvi smo bili u Hrvatskoj s osnivanjem. Na kraju, veselim se što smo domaćini ovog značajnog susreta, želim vam ugodan boravak u gradu i otvaram 6. susrete gradova i općina prijatelja djece s porukom nepoznatog autora: „Cilj se stvara tri puta. Prvi kad stvorite predodžbu u svojoj glavi. Drugi put kad je učinite jasnom i životnom. A treći put kad krenete u akciju“. Naš je cilj dobrobit djece i mi smo u tom smislu već na ovom trećem putu – u akciji – poručio je gradonačelnik Dražen Barišić prilikom otvaranja susreta.

Na svečanom otvorenju susreta predstavnike gradova i općina pozdravile su prof.dr.sc. Aida Salihagić Kadić – predsjednica saveza društava Naša djeca Hrvatske, Lora Vidović – predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku i Mila Jelavić – pravobraniteljica za djecu. -Velika Gorica prema mogućnostima koje se ovdje djeci pružaju svakako spada u onaj dio gradova i općina koji imaju visoku razinu zaštite djece i osiguranja primjerenih uvjeta života za djecu i s time se nikada ne smije stati – poručila je pravobraniteljica Jelavić.

Tema susreta: Mediji i javne kampanje za djecu

Na susretu, uz grad domaćin sudjelovalo je 26 gradova i općina – prijatelja djece i onih koji su se uključili u akciju no još nisu dobili ovaj status. To su: Belišće, Čazma, Gospić, Dubrovnik, Prelog, Krapina, Karlovac, Zabok, Čakovec, Opatija, Labin, Ogulin, Ravna Gora, Kutina, Varaždin, Grubišno Polje, Sisak, Split, Šibenik, Skrad, Križ, Koprivnica, Valpovo, Delnice, Jastrebarsko, Zagreb.

Ovaj je susret u organizaciji Grada Velike Gorice obradio temu medija i javnih kampanji za djecu, govorilo se i o gradskoj kampanji Cuga je tuga te je predstavljen projekt „Javna kampanja za poticanje kritičnosti prema medijskim porukama“ koji je nastao u suradnji s Edukacijsko-rehabilitacijskim fakultetom motiviran temom 6. susreta gradova i općina – prijatelja djece. Rezultat ovog projekta su već navedene poruke koje su djeca izrekla putem plakata, a svoje poruke mogli su izreći i gosti iz drugih gradova i općina na pripremljenim radionicama. Istovremeno dok su se djeca družila u radionicama, odrasli su o javnim kampanjama raspravljali na tribini s koje je izašao zajednički zaključak sudionika:- Svi su se složili da su kampanje samo dio sveukupnog djelovanja prema djeci i mladima. Kampanja mora biti implementirana u program, a kampanje moraju imati prethodno znanstveno istraživane i trebaju biti mjerljivi njezini učinci – istaknula je moderatorica tribine dr.sc. Arijana Mataga Tintor, savjetnica za djecu i mlade u UO za društvene djelatnosti, školstvo i društvene djelatnosti. Gost tribine doc.dr.sc. Ante Mislav Omazić, profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu istaknuo je kako su mladi i djeca resurs, a ne problem te ih kao takve treba uvažavati i u njima treba tražiti potencijale. Na tribini su govorili i Alma Čakmazović, stručnjakinja socijalnog marketinga i jedna od voditeljica projekta Javna kampanja za poticanje kritičnosti prema medijskim porukama, Gorana Dojčinović, savjetnica za komunikacije u hrvatskom Uredu UNICEF-a, koja se bavi organizacijom i provedbom kampanja na nacionalnoj razini te Gordan Kožulj, naš proslavljeni sportaš koji aktivno sudjeluje u društveno angažiranim kampanjama. – Sudjelovanje u kampanjama je dužnost i obveza javnih osoba, jer one privlače građane i mislim da bi svi trebali sudjelovati u tome – rekao je Kožulj.

O Akciji Gradovi i općine – prijatelji djece

Savez društava Naša djeca Hrvatske i Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju pod pokroviteljstvom UNICEF-ova Ureda u Hrvatskoj polazeći od Konvencije UN-a o pravima djeteta, koja obvezuje sve odrasle da čine što najviše mogu kako bi se svako dijete uspješno razvijalo i pripremilo za život i korisno djelovanje, zajednički pokreću i vode ovu poticajnu društvenu i stručnu akciju.
Cilj akcije je motivirati odrasle u gradovima i općinama Hrvatske da potpunije ostvaruju prava i potrebe djece priznate u Konvenciji UN-a o pravima djeteta.
Naš grad je ispunio uvjete i dobio titulu Grada – prijatelja djece 2007. godine te je dobivanjem ovog počasnog naziva nastavio sa provođenjem kontinuirane brige za djecu s ciljem sustavne skrbi u svim područjima njihova života.

djeca2djeca3djeca4djeca5djeca6djeca7djeca8djeca9djeca10djeca11djeca12djeca13