Grad Velika Gorica

Vijesti

Vatrogasna vježba ‘Turopolje 2012.’

vatrogasciPutnički vlak je na cestovnom prijelazu Turopolje – Buševec, zaštićenom samo svjetlosnim signalima, naletio na osobno vozilo koje je prevozilo bačve s lož uljem. Došlo je do zapaljenja ulja, požar je izbio i u dijelu vlaka, vatra se potom proširila i na travu pa sve do drvene građe u tvrtki Pana. Nekoliko osoba je ozlijeđeno.

Bez brige, ovo je tek simulacija nesreće koja je poslužila da vatrogasne snage provjere brzinu intervencije i koordiniranost na terenu. Zapovjednik je zadovoljan.

- Vježba je bila, mogu reći oko 90 posto je sve napravljeno kako treba, bilo je nekih nedostataka koje se događaju i na intervencijama. Te nedostatke ćemo riješiti na analizi vježbe – rekao nam je Nenad Jukić, zapovjednik vježbe.

Domaćin vježbe ove godine je bilo DVD Turopolje. Sudjelovalo je ukupno 56 vatrogasaca s 13 vozila iz devet dobrovoljnih vatrogasnih društava župe Vukovina i Donje Turopolje. Opremljenost naših vatrogasnih društava je na visokom nivou; lani je, primjerice, društvo Vukovina dobilo novu autocisternu, a prije tri godine Buševec je dobio novo navalno vozilo. Upravo dobra vozila ključna su u mnogim intervencijama, i to ne samo u požarima.

- Evo kod nas u Turopolju navalno vozilo FAP staro je, 85. godište, a sudjelovalo je na poplavi prije dvije godine. Tu je i autocisterna DVD-a Rakitovec te DVD Mraclin ima kombi vozilo sa visokotlačnim modulom, pa je opremljenost relativno zadovoljavajuća. Ali moramo stremiti više, mi tu opremu održavamo pažnjom dobroga gospodara – kaže Čedomir Krizmanić iz DVD-a Turopolje.

No, i uz najmoderniju opremu, najvažniji element u vatrozaštiti je ljudstvo.

- Prva stvar je da imate ljude, dobro uvježbanu ekipu, koja voli to vatrogastvo. Jer mi smo svi dobrovoljci, ali živimo to vatrogastvo 24 sata na dan. U bilo koje doba dana i noći spremni smo pomoći bližnjima – završio je Krizmanić.

Svoju su spremnost pokazali i tijekom ove vježbe, u kojoj su korištena sva sredstva kao i u pravom požaru. Uz vatrogasce su sudjelovati i djelatnici velikogoričke hitne pomoći.

Izvor: VG Danas