Grad Velika Gorica

Vijesti

Turopoljsko Jurjevo 2012.

jurjevo1 U nedjelju je u Lukavcu tradicionalno obilježeno Turopoljsko Jurjevo, u organizaciji Plemenite opčine Turopoljske. Bogati cjelodnevni program, nastupi kulturno-umjetničkih društava, sajam domaćih proizvoda, izložba konja, defile povijesnih postrojbi iz raznih dijelova Hrvatske i ove su godine privukli veliki broj posjetitelja.

Obilježavanju Turopoljskog Jurjeva, uz gradonačelnika Dražena Barišića, nazočili su i njegovi zamjenici Stjepan Kos i Ervin Kolarec, kao i predsjednica Gradskog vijeća Vesna Škare Ožbolt.

Vrhunac obilježavanja Turopoljskog Jurjeva je postrojavanje i prijavak povijesnih postrojbi koje su pozdravili gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić i podžupan POT-a Nikola Glagolić. Nakon prijavka zapaljen je Jurjevski krijes.

Republika Hrvatska je prošle godine Turopoljsko Jurjevo, kao najveću Jurjevsku manifestaciju kod nas, kandidirala za upis na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine.

- Drago mi je da se kroz ovakve događaje afirmiraju one vrednote koje smo naslijedili iz povijesti, kojih se nemamo čega sramiti, a koje će nas definirati u budućnosti. Dakle da ostanemo svoji, onakvi jurjaši kakvi bi trebali biti. Tradiciju treba čuvati na ovome mjestu i obilježavati ju ne samo u vrijeme Jurjeva. Ovaj stari grad Lukavec zaslužuje cjelogodišnju pažnju i više programa koji se mogu ovdje odvijati. Imamo doista puno vrijednosti koje su na cijelom području našega grada i treba ih isticati – rekao je gradonačelnik Dražen Barišić ističući zadovoljstvo ovogodišnjom organizacijom i odazivom posjetitelja.

Dan prije, u subotu, Jurjevski krijes zapaljen je i u Velikoj Gorici u Parku dr. Franje Tuđmana.

jurjevo2jurjevo3jurjevo4jurjevo5jurjevo6jurjevo7jurjevo8jurjevo9