Grad Velika Gorica

Vijesti

Gradonačelnik čestita vatrogascima njihov dan

vatrogasci1Gradonačelnik Dražen Barišić uputio je čestitku svim vatrogascima u povodu današnjeg dana svetog Florijana.
Velikogorički vatrogasci kako profesionalni tako i oni okupljeni u dobrovoljnim vatrogasnim društvima od velikog su značaja za naš grad.

Svoju požrtvovnost, hrabrost i humanost pokazuju gotovo svakodnevno, a posebice u prigodama kada riskirajući i svoju sigurnost i živote spašavaju druge i njihovu imovinu. Nikako se ne može zaboraviti njihova požrtvovnost tijekom velike rujanske poplave 2010. godine kada su nesebično bili na terenu nekoliko dana i noći. Zbog svega toga odajem im veliko priznanje i zahvalu za sve što su godinama činili i što će činiti u našoj Velikoj Gorici- istaknuo je gradonačelnik Dražen barišić čestitajući vatrogascima njih dan.

Dan sv. Florijana, ujedno i dan hrvatskih vatrogasaca, slavi se svake godine 4. svibnja.

Hrvatski vatrogasci prihvatili su Svetog Florijana krajem prošlog stoljeća po ugledu na europske vatrogasce. Osobito su ga slavili vatrogasci u sjevernoj Hrvatskoj. U razdoblju između dva svjetska rada (1918.-1945.) u Hrvatskoj se i dalje neobično štuje Sveti Florijan, podižu mu spomenike, postavljaju slike ili kipove u crkvama, u vatrogasnim domovima, na raskrižjima cesta i putova, na zastavama dobrovoljnih vatrogasnih društava, obiteljskim kućama. Dan Svetog Florijana, 4. svibnja, tzv. Florijanovo, bio je dan pravog slavlja u dobrovoljnim vatrogasnim društvima. Vatrogasci su odlazili u crkve, odavali počast Svetom Florijanu, pozivali svoje sugrađane na razne svečanosti, otvarali vatrogasne domove, posvećivali svoje zastave s likom Svetog Florijana, na javnim vježbama pokazivali svoje sposobnosti za akciju gašenja požara i spašavanja ljudi i imovine. Od 1945. godine do 1990. Sveti Florijan se nije slavio u Hrvatskoj, uklonjen je iz vatrogasnih domova, zabranjivane su i odbačene zastave s likom Svetog Florijana i Sveti Florijan je službeno “nestao” iz vatrogastva. Godine 1991. tj. nakon proglašenja slobodne i samostalne Hrvatske, Sveti Florijan se vraća u naša dobrovoljna vatrogasna društva i profesionalne vatrogasne jedinice. Obnavlja se ljubav i štovanje prema vatrogasnom zaštitniku. Prihvaća se opet Dan Svetog Florijana.