Grad Velika Gorica

Vijesti

'Zelena čistka' očistila divlja odlagališta

cistkaI Grad Velika Gorica proteklog se vikenda priključio ekološkoj akciji „Zelena čistka“ koja je dio međunarodne kampanje “World Cleanup 2012″. Osim u Hrvatskoj, akcija se provodila i u Latviji, Litvi, Rusiji, Španjolskoj, Austriji i Kaliforniji.

Na području Velike Gorice, osim u Kosnici, na lokaciji Savski vrbi, čistilo se i u Strmcu Bukevskom, te Vukomeričkim goricama.

- Osim čišćenja divljih deponija to se radi i zbog poticanja javnosti da treba brinuti i za javne površine te da se ne odlaže smeće nego da se zbrine i pokupi. Da se utječe na sugrađane da se tako ponašaju jer se tako voli svoje mjesto i svoj grad – rekao je gradonačelnik Dražen Barišić.

Manje akcije ovoga tipa organiziraju se tijekom cijele godine, najčešće na inicijativu udruga i mjesnih odbora. Nažalost, šumom bogato područje Grada Velike Gorice mnogi koriste kao svoje odlagalište otpada. Uz reciklažno dvorište i prihvat otpada na odlagalištu Mraclinska Dubrava, organizirani odvoz glomaznog otpada, kultura nesavjesnih građana nije dosegla civilizacijski nivo u kojem nije normalno na šumskim putevima stvarati smetlišta.

Mnogi od tih šumskih puteva oaze su mira i zelenila koje se žele iskoristiti u turističke svrhe.

- Imamo neke lokacije koje su od strateškog značaja za grad, gdje se ljudi druže i prolaze, i neke koje želimo afirmirati kao što su Vukomeričke gorice gdje smo napravili pješačku poučnu stazu. Imali smo u nekoliko navrata akciju čišćenja i to područje ćemo pripremiti i kroz čišćenje i komunalno opremanje, da svake godine napravimo korak naprijed da privlačimo sve više građana da dođu u prirodu – rekao je gradonačelnik Barišić.