Grad Velika Gorica

Iz medija

Velika Gorica - najsigurniji veliki grad Hrvatske

grad1Velika Gorica je treći grad u Hrvatskoj po sigurnosti građana, barem kada su u pitanju najteža kaznena djela, pokazalo je to istraživanje časopisa Zaštita i Ekonomskog instituta iz Zagreba.

Istraživanje se vršilo na temelju statističkih podataka Ministarstva unutarnjih poslova za 29 hrvatskih gradova većih od 20 tisuća stanovnika. Za potrebe rangiranja podaci su iskazani u mjeri „stope kriminaliteta“ odnosno broju djela na 1000 stanovnika pojedinog grada, a analizirale su se četiri kategorije.

- U obzir smo uzeli nasilna kaznena djela protiv života i tijela, imovinska kaznena djela poput razbojništva i provala, te žrtve u prometu. Ove smo godine odlučili dodatno oplemeniti analizu pa smo prvi put u nju uključili i podatke o zlouporabi opojnih droga – objasnili su u časopisu Zaštita.

Niz godina bez ubojstva

kriminalU kategoriji nasilnih kaznenih djela vidljivo je da najmanju stopu na 1000 stanovnika u 2011. godini ima Samobor, inače 16. grad po veličini. Slijede ga Solin (26. po veličini), Velika Gorica (šesta po veličini), Križevci (najmanji, 29. grad) i Sisak (10. po veličini). Glavni grad Zagreb nalazi se točno u rangu prosjeka hrvatskih gradova (stopa 0,45). Od većih gradova od toga je prosjeka bolja samo Rijeka, dok su neznatno lošiji Split, Osijek i Zadar. Na začelju ljestvice nalazi se Pula, stoji u istraživanju u kojem se ističe podatak o 0,17 nasilnih kaznenih djela na 1000 Velikogoričana.

Samobor je dakle najsigurniji grad sa stopom nasilnih kaznenih djela od 0,11 na 1000 stanovnika, drugi je Solin s 0,13 i treća je Velika Gorica kojoj se broj najtežih kaznenih djela u odnosu na 2010.g. i one prije prepolovio.

Razbojnike uvozimo

Državni prosjek stope kriminaliteta za imovinska kaznena djela, koja uključuju razbojništva i pljačke, iznosi 15,03 te se ovdje Velika Gorica s stopom od 9,32 u 2011. godini svrstala na 11. mjesto dok su ispred našeg grada na listi bolji redom sve manji gradovi.

S produbljivanjem krize i neimaštine i u našemu gradu je već sada vidljivo da će ovu godinu obilježiti veći broj ovih kaznenih djela. No, i faktor blizine Zagreba od kojeg „uvozimo“ dobar dio razbojnika ovdje je ključan. Zagreb je naime, po ovom djelima, najlošije rangiran.

Žrtava u prometu sve manje, no bez većih odstupanja

Kao i u većini hrvatskih gradova i u Velikoj Gorici se stopa prometnih žrtava smanjuje, no naš grad je i dalje iznad državnog prosjeka na 12. mjestu. Državni prosjek je 4,06 dok u Veliku Goricu na tisuću stanovnika dolazi 4,16 žrtava odnosno ozljeda u prometnim nesrećama. Završetak novih prometnica i obilaznica u sljedećim godinama trebao bi smanjiti broja žrtava na cestama.

S drogama pri vrhu tablice najsigurnijih

Šesti grad po veličini ujedno je i na šestom mjestu prema podacima o stopi zloupotreba droga. Sa stopom kriminaliteta od 0,72 dobro stojimo u odnosu na državni prosjek koji iznosi 1,76. Najviše, zabilježene, zloupotrebe droga je u Vukovaru, Rijeci i Puli, a najmanje u Samoboru, Zaprešiću i Vinkovcima.

Izvor: VG Danas / Zaštita