Grad Velika Gorica

Najave

Predavanje o poremećajima prehrane

U srijedu 18.travnja 2012. godine u 12.00 sati u Centru za djecu, mlade i obitelj Velika Gorica, Kurilovečka 48, održat će se predavanje na temu “Prevencija i liječenje poremećaja prehrane”. Predavač je mr.sc. Jelena Balabanić Mavrović iz Udruge PET PLUS.

U Hrvatskoj je trenutno preko 50.000 oboljelih od poremećaja prehrane. Od anoreksije, bulimije i nespecifičnog poremećaja prehrane najčešće obolijevaju mlade djevojke (90% oboljelih su žene), a najviše obolijevaju adolescentice. Dobna granica oboljelih spušta se sve niže, tako da je porast udjela oboljelih mlađih od 14 godina porasta s 5% u 2003.g. na 25% u 2005.g. (studija International Journal of Eating Disorders). Poremećaji prehrane su “tajna bolest”, osobe često vješto skrivaju simptome i ne traže pomoć stručnjaka sve dok poremećaj ne postane ozbiljan.
Iz tog razloga rano otkrivanje i prevencija su ključni za sprečavanje širenja poremećaja prehrane.

Udruga PET PLUS već treću godinu provodi program prevencije poremećaja prehrane “Tko je to u ogledalu?” u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” i preporučen od strane AOO. Udruga PET PLUS je također nosilac inicijative za izradu Strategijskih smjernica za unapređenje prevencije i liječenja poremećaja prehrane u Republici Hrvatskoj.

Svi zainteresirani mogu se prijaviti na telefon 62 31 734, fax 6231-735 ili e-mail: info@centar-dmo-vg.hr.