Grad Velika Gorica

Vijesti

Gradonačelnik Barišić: Dezinformacijama nanosi se šteta Gradu i građanima

drazen11Gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić osvrnuo se danas na netočne informacije o upravljanju i poslovanju Grada, koje su u zadnje vrijeme iznesene od strane nekih lokalnih političara.

- Iznošenjem takvih netočnih informacija u svrhu nečije osobne ili političke promocije, nanosi se šteta Gradu i građanima Velike Gorice, investicijama, otvaranju novih radnih mjesta i kvaliteti života – istaknuo je Barišić.

Gradonačelnik je na tiskovnoj konferenciji iznio analizu upravljanja Gradom u njegovom mandatu i usporedio sa podacima o upravljaju Velikom Goricom za mandata njegovih prethodnika.

Tko je koliko zapošljavao?

Barišić je tako prezentirao podatke o zapošljavanju u gradsku upravu demantiravši navode prema kojima je povećao broj gradskih službenika za više od dvadeset, te kako u gradskoj upravi sada radi 120 ljudi.

- Na dan 16. lipnja 2009., kada sam preuzeo mandat gradonačelnika Velike Gorice, u gradskoj upravi bile su zaposlene 103 osobe. Sada ih je zaposleno 112. Dakle, broj uposlenih u gradskoj upravi povećao se za 9 osoba, odnosno približno 8%.

Gradonačelnik Barišić iznio je i podatke o zapošljavanju tijekom mandata njegovih prethodnika.

Tako je za vrijeme gradonačelnika Zvonimira Šimičića od lipnja 2000. do srpnja 2001. broj zaposlenih porastao sa 54 na 64. U godinu dana broj gradskih službenika povećao se za deset osoba, odnosno 16%.
U razdoblju od 2001. do 2005., za vrijeme mandata gradonačelnika Ivana Šukera, kojeg je zbog odlaska na ministarsku dužnost zamijenio Franjo Sever, broj zaposlenih u gradskoj upravi povećan je za 22 osobe, sa 64 na 86, što predstavlja postotno povećanje od 26%.

Tijekom mandata gradonačelnika Tonina Picule od 2005. do 2009. (s prekidom od veljače do svibnja 2006. kada je Gradom upravljao povjerenik Vlade RH Rudolf Vujević) broj zaposlenih povećao se sa 87 na 103, što predstavlja povećanje od 17%.

- Iz svih navedenih podataka, jasno se vidi kako je broj zaposlenika gradske uprave i apsolutnom i u postotnom broju, najmanje rastao upravo u mom mandatu – zaključio je gradonačelnik Barišić.

drazen211

Stanje gradskih financija

Gradonačelnik Barišić odgovorio je i na dezinformacije o stanju gradskih financija.

- Apsolutno je netočno, kako je Grad u minusu od 30 milijuna kuna ili čak 60 milijuna kuna, kako se špekuliralo u jednom mediju – demantirao je gradonačelnik Barišić.

Grad Velika Gorica završio je 2011. godinu sa minusom od 6,5 milijuna kuna, što sa prenesenim minusom od 3,5 milijuna kuna iz 2010. ukupno čini 10 milijuna kuna (4,2% proračuna).

- Unatoč teškoj ekonomskoj situaciji i globalnoj financijskoj krizi, Grad Velika Gorica bi sada imao pozitivan saldo, da nije bilo opstrukcije prodaje zemljišta, za koje smo imali zainteresirane investitore – rekao je Barišić.

Barišić je prezentirao i kakvo je bilo stanje gradskih financija tijekom mandata njegovih prethodnika.
Podsjetio je kako je 2005. godine Grad Velika Gorica imao proračunski minus od čak 17 milijuna kuna (10% proračuna), a 2006. 16,8 milijuna (8,8% proračuna). Gradske financije završile su pozitivnim saldom 2007. godine, ali ne zbog mjera tadašnje gradske vlasti već zbog promjene poreznog sustava, odnosno preraspodjele poreza na dobit i poreza na dohodak između središnje države i jedinica lokalne samouprave.

- Administrativnim potezom tadašnje Vlade RH Velika Gorica je 2007. godine dobila dodatnih 37 milijuna kuna poreznih prihoda, što je rezultiralo pozitivnim poslovanjem od 2,2 milijuna kuna te godine – rekao je Barišić.

Barišić se osvrnuo i na navode kako Grad troši velika sredstva na informiranje i promidžbu, odnosno PR agencije.

U 2011. godini Grad je na usluge informiranja potrošio 273.903,46 kuna, a na usluge promidžbe 299.894,50 kuna. Ukupno za informiranje i promidžbu 573.797,96 kuna.

Za usporedbu, u 2008. godini, za mandata Tonina Picule, na usluge informiranja i promidžbe Grad je utrošio 1.029.153,60 kuna. Gotovo dvostruko više nego u 2011. godini.

- Ne treba zaboraviti ni Televiziju Velika Gorica, na koju je samo kroz posudbe Grada i gradskih tvrtki otišlo više 1,5 milijuna kuna, koje nikada nisu vraćene – podsjetio je Barišić.

U mandatu gradonačelnika Barišića, svake godine se smanjuju sredstva za informiranje i promidžbu. U 2009. godini – 658.703,99 kuna; u 2010. godini – 602.832,89 kuna; u 2011. godini – 573.797,96 kuna.

- Mogu se složiti kako je Grad, a i ja kao gradonačelnik medijski eksponiraniji nego što su to bili moji prethodnici, ali to nije rezultat povećanih troškova za informiranje i promidžbu, koji su iz godine u godinu sve manji, već otvorenosti prema javnosti i transparentnosti u radu. Primjer toga je i aktualni slučaj izgradnje bioelektrane pored Velike Gorice. Pružili smo na uvid svu dokumentaciju vezanu uz projekt, uključujući i dokumente koje je potpisao bivši gradonačelnik Tonino Picula, sa kojima javnost uopće nije bila upoznata – napomenuo je gradonačelnik Barišić.

Barišić se osvrnuo i na akivnosti vezane uz dobivanje sredstava iz EU fondova, predstavivši niz projekata koji su pokrenuti iz gradskih tvrtki, ustanova ili uprave te tvrdi kako ne stoji priča da se po pitanju prijavljivanja projekata ništa ne radi. Među njima su i projekti za reciklažno dvorište, odvodnju i pročišćavanje otpadnih voda, groblje Kušanec, školska dvorana u Novom Čiču, planinarski dom na Lakovici i drugi.