Grad Velika Gorica

Vijesti

Osuda politikantskih istupa oko projekta bioelektrane

bioelektrana1Gradonačelnik Dražen Barišić oštro je osudio najnovije političke pamflete koji su danas osvanuli u javnosti i u kojima se tvrdi kako je „gradonačelnik Dražen Barišić samovoljno odlučio da se kraj Novog Čiča izgradi bioelektrana“. U dopisu se gradonačelnika optužuje da ugrožava zrak, životinje i stanovništvo.

Od ovakvih napisa ogradili su se i predsjednici mjesnih odbora Novo i Staro Čiče te Vukovina, koji inače ulažu primjedbe na gradnju bioelektrane na navedenoj lokaciji.

- Oštro osuđujemo svako politikantstvo, koje su može iščitati iz ovog pamfleta. Mi sigurno ne stojimo iza toga i ne podržavamo takve napise, jer s gradonačelnikom i Gradom imamo odličnu suradnju te znamo da napisane tvrdnje ne stoje – rekao je predsjednik MO Novo Čiče, Nikola Šimac.

Grad sigurno neće raditi ništa protiv svojih građana, kazao je gradonačelnik Dražen Barišić te dodao kako je njegov osnovni cilj omogućiti građanima Velike Gorice jeftinije grijanje.

- Ja nisam zagovornik niti jedne tehnologije, niti jedne lokacije. Ja samo zagovaram jeftinije i ekološki prihvatljivije grijanje za građane Velike Gorice, a tehnologiju i odabir lokacije prepuštam struci – izjavio je gradonačelnik na konferenciji za novinare uz napomenu kako Grad neće raditi ništa protiv svojih građana.

2008. godine donesene su prve izmjene i dopune Prostornog plana Velike Gorice u kojima u članku 160. stoji predviđena izgradnja kogeneracijskog postrojenja, a 2009. godine takvo je postrojenje tadašnji gradonačelnik Tonino Picula predložio Ministarstvu regionalnog razvoja za kandidiranje prema europskim fondovima – izjavio je zamjenik gradonačelnika Stjepan Kos, aludirajući na izjave saborskog zastupnika Gorana Beusa Richembergha, koji sada izjavljuje kako izgradnja bioelektrane nije poželjna i kako šteti okolišu.

Osim toga, 2011. godine Gradsko je vijeće usvojilo Akcijski plan energetski održivog razvitka Velike Gorice u kojem je naznačena gradnja kogeneracijskog postrojenja na biomasu. Vijeće je taj plan usvojilo bez rasprave i jednoglasno.

Sada je napravljena Studija utjecaja na okoliš za koju traje javna rasprava i svi građani mogu dati svoje pisane primjedbe u redovnoj proceduri.

- Ništa osim Studije nije napravljeno niti je išta odlučeno. Lokacijsku dozvolu za ovaj projekt izdaje Ministarstvo graditeljstva, a ne Grad Velika Gorica. Ponovit ćemo predstavljanje projekta u Novom Čiču, jer želimo da građani dobe pravovaljanje i stručne informacije o projektu kako bi nakon toga, bez političkih instrukcija, mogli donijeti svoju odluku – izjavio je gradonačelnik Barišić s čime se složio i Marko Šimac u ime Vijeća MO Novo Čiče napominjući kako Mjesni odbor nije protiv razvoja i projekata već želi razvoj na najprihvatljiviji način.

Izgradnja bioelektrane je projekt Vlade RH, investitor je HEP obnovljivi izvori energije, a dozvole izdaju nadležna Ministarstva. Prihvaćam struku i prihvaćam mišljenje građana, ali ono što ne mogu prihvatiti jesu stranačka prepucavanja i svjesno dezinformiranje i uzbunjivanje javnosti vezano uz projekt elektrane – zaključio je gradonačelnik Barišić.

bioelektrana2bioelektrana3bioelektrana4