Grad Velika Gorica

Vijesti

Još jedno predstavljanje Studije utjecaja na okoliš bioelektrane

bioelektrana1Održan je sastanak između gradonačelnika Dražena Barišića i zamjenika Stjepana Kosa sa predstavnicima mjesne samouprave Novog i Starog Čiča te Vukovine.

Predsjednici ova tri mjesna odbora zatražili su dodatna pojašnjenja oko izgradnje bioelektrane, čiji je investitor HEP, a jedan je od 30 investicijskih projekata Vlade Republike Hrvatske.

Prema riječima predsjednika MO Vukovina Željka Mikulina, javna rasprava o studiji utjecaja na okoliš nije dala odgovore na sva pitanja te traže dodatna pojašnjenja.

Predsjednik MO Novo Čiče Nikola Šimac iznosi kako su svi mještani protiv izgradnje bioelektrane te traži da se prekine ikakva rasprava o investiciji.

Nakon razmijenjenih mišljenja gradonačelnik Dražen Barišić predložio je ponavljanje predstavljanja Studije u društvenom domu u Novom Čiču, kako bi građani dobili odgovore na svoja pitanja. Nakon toga, kaže gradonačelnik, odlučite je li to dobro ili loše.

Predsjednici ova tri mjesna odbora prihvatili su prijedlog te će se u sljedećih nekoliko dana utvrditi termin novog predstavljanja Studije.

Na istu temu danas je u emisiji “Dobro jutro Hrvatska” govorio i pomoćnik ministrice zaštite okoliša i prirode Davor Škrlec, koji je izjavio kako nema negativnih učinaka bioelektrane, te da ona otvara i mogućnost zapošljavanja lokalnog stanovništva. Prema Škrlecu bioelektrana je projekt u skladu s obvezama koje je Hrvatska prihvatila prema EU o smanjenju stakleničkih plinova.

Javni uvid u Studiju utjecaja na okoliš za Bioelektranu -toplanu na šumsku biomasu u Velikoj Gorici održava se u razdoblju od 9. siječnja do 8. veljače 2012. godine, svakim radnim danom u vremenu od 8,00 do 15,00 sati, u prostorijama gradske uprave Grada Velike Gorice, Trg kralja Tomislava 34, Velika Gorica (soba 421 na 4. katu).

Svoje primjedbe i prijedloge u svezi Studije zainteresirani mogu upisati u knjigu primjedbi ili dostaviti pisanim putem na adresu Upravnog odjela za prostorno planiranje i zaštitu okoliša Grada Velike Gorice, HR-10410 Velika Gorica, Trg kralja Tomislava 34, i to do 16. veljače 2012. godine.

Priloženo:

1. Studija utjecaja na okoliš za Bioelektranu – toplanu na šumsku biomasu u Velikoj Gorici (PDF)

2. Studija – netehnički sažetak (PDF)

3. Oglas poziva na javnu raspravu