Grad Velika Gorica

Vijesti

Grad Velika Gorica pristaje moderirati sukob između građana i HEP-a

bioelektrana1Budući da je grupa građana iz naselja Novo Čiče, Staro Čiče i Vukovina, pokrenula potpisivanje peticije i prosvjede vezane uz projekt Vlade Republike Hrvatske o gradnji bioelektrane u Velikoj Gorici, gradonačelnik Dražen Barišić, organizirat će još jedno predstavljanje projekta u samom naselju Novo Čiče.

- Već sam istaknuo da Grad Velika Gorica neće učiniti ništa suprotno volji svojih građana. Stoga prihvaćam da Grad bude moderator „sukoba“ između grupe građana i HEP-a, koji je investitor projekta. Kako sam rekao i samim predsjednicima mjesnih odbora Staro i Novo Čiče i Vukovina, Grad Velika Gorica smatra da je bioelektrana rješenje koje donosi smanjenje troškova električne i toplinske energije, no želimo ponovno saslušati sve argumente kako bi se zajednički donijela odluka, jer Grad će napraviti sve da se poštuje volja lokalne zajednice – istaknuo je gradonačelnik Dražen Barišić.

Gradonačelnik prihvaća i prijedlog za tematskom sjednicom Gradskog vijeća, ukoliko ju predsjednica Vijeća sazove, kako bi i vijećnici mogli još jednom raspraviti o projektu i zauzeti svoj stav, iako su gradnju bioelektrane jednoglasno prihvatili bez rasprave na sjednici Gradskog vijeća, kada su prihvatili Akcijski plan energetski održivog razvitka Velike Gorice.

Treba istaknuti da je projekt u nadležnosti Vlade RH, koja putem svojih ministarstava izdaje potrebne dozvole za izgradnju bioelektrane, a investitor projekta je HEP. U tom smislu osuđujemo svako političko djelovanje i lažno uzbunjivanje javnosti usmjereno na prikupljanje političkih bodova.

Kronologija dokumentacije vezane uz projekt bioelektrane u Velikoj Gorici

1.) Kombi kogeneracijsko postrojenje Velika Gorica – studija izvedivosti, EKONERG, 2000.

2.) H. Petrić: Preliminarna analiza izvodljivosti varijanti kogeneracijskog postrojenja za grad Velika Gorica, EIHP, 2004.

3.) Analiza konzuma električne i toplinske energije Velike Gorice i izbor lokacije za izgradnju kogeneracijskog postrojenja, EKONERG, 2007.

4.) Predstudija izvodljivosti kogeneracijskog postrojenja Velika Gorica, EKONERG, 2008.

5.) H. Petrić, V. Krstulović, L. Staničić: Studija izvodljivosti kogeneracijskog postrojenja u sustavu toplinarstva u gradu Velikoj Gorici, EIHP, 2008.

6.) Tehno-ekonomska analiza izgradnje kogeneracijskog postrojenja na biomasu u Velikoj Gorici, EKONERG, 2009.

elektrana21elektrana22elektrana23