Grad Velika Gorica

Vijesti

Bioelektrana ne predstavlja prijetnju okolišu

bioelektrana1Stručnjaci Instituta za energetiku i zaštitu okoliša jučer su u vijećnici Pučkog učilišta predstavili Studiju utjecaja na okoliš bioelektrane – toplane na šumsku biomasu koja bi se trebala graditi pored Velike Gorice.

Biolektrana ne predstavlja prijetnju okolišu, a predložena lokacija u blizini Novog Čiča odabrana je kao optimalna s obzirom na postojeću energetsku i prometnu infrastrukuru – zaključak je studije.

Nakon predstavljanja studije građani su mogli postavljati pitanja i iznijeti svoje stavove o projektu. Opći konsenzus vlada oko potrebe Velike Gorice za ovakvim projektom, koji bi riješio jedan od najvećih gradskih problema – skupo i neekološko grijanje. Izgradnjom bioelektrane, gradske toplane na mazut bi prestale s radom, a građani bi plaćali niže cijene grijanja.

Glavni prijepor tijekom diskusije nastao je oko lokacije izgradnje bioelektrane. Izgradnja biolektrane na predloženoj lokaciji onemogućit će razvoj sportsko – rekreacijskog centra na jezeru Čiče, mišljenje je brojnih građana. Alternativnu lokaciju u Kušancu smatraju puno boljim izborom.

Javni uvid u Studiju utjecaja na okoliš za Bioelektranu -toplanu na šumsku biomasu u Velikoj Gorici održava se u razdoblju od 9. siječnja do 8. veljače 2012. godine, svakim radnim danom u vremenu od 8,00 do 15,00 sati, u prostorijama gradske uprave Grada Velike Gorice, Trg kralja Tomislava 34, Velika Gorica (soba 421 na 4. katu).

Svoje primjedbe i prijedloge u svezi Studije zainteresirani mogu upisati u knjigu primjedbi ili dostaviti pisanim putem na adresu Upravnog odjela za prostorno planiranje i zaštitu okoliša Grada Velike Gorice, HR-10410 Velika Gorica, Trg kralja Tomislava 34, i to do 16. veljače 2012. godine.

Priloženo:

1. Studija utjecaja na okoliš za Bioelektranu – toplanu na šumsku biomasu u Velikoj Gorici (PDF)

2. Studija – netehnički sažetak (PDF)

3. Oglas poziva na javnu raspravu