Grad Velika Gorica

Vijesti

Velika Gorica dobila svoju ružu

ruza1Neka Velikogoričanima cvatu ruže – poručili su uzgajivač Josip Rogin i gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić, prilikom sadnje Ruže Velike Gorice u parku dr. Franje Tuđmana.

Grmolike ruže zasađene su na nekoliko lokacija u Velikoj Gorici kao
nastavak brojnih aktivnosti koje Grad poduzima za uređenje životnog prostora Velikogoričana, što je rezultiralo nedavnom nagradom Hrvatske turističke zajednice Zeleni cvijet za zlatnim znakom za najuređeniji grad kontinentalne Hrvatske.

Ružu Velika Gorica uzgojio je Josip Rogin,koji kaže kako su njezine glavne karakteristike ljepota, brojni i veliki cvjetovi te otpornost, čime se ističe kao posebna među 18 vrsta ruža koje uzgaja. Danas je Velika Gorica uz Rim, London, Pariz i Heidelberg, tako postala jedan od rijetkih gradova u svijetu koji imaju svoju ružu, što će uzrokovati i organizaciju Europskog festivala ruža u budućnosti.
- Ruža simbolizira ljepotu i ljubav, a njezini trnovi naporan put do ostvarenja cilja kojeg želimo postići, a to je ugodan i lijep život Velikogoričanima, kojima ovom prigodom zahvaljujem na trudu uloženom u uređenje njihovih okućnica i balkona, što nam je, između ostalog, donijelo prestižnu nagradu – izjavio je gradonačelnik Dražen Barišić uz napomenu kako će kao gradonačelnik i dalje ustrajati na projektima koji Velikoj Gorici i njezinim građanima omogućuju razvoj i kvalitetan život.

ruza2ruza3ruza4ruza5

Ruža Velika Gorica je prva grmolika ruža dobivena u Hrvatskoj. Visina grma je oko 2 metra. Otporna je na bolesti, tako da je list uvijek zdrav i sjajno zelen. Boja cvijeta je tamnožuta, slična boji breskve. Vuče porijeklo s Tibeta. Izuzetno je mnogocvjetna kroz cijelu sezonu, što je odlika kineskih ruža. Miris cvijeta je srednji, ovisno o vlažnosti zraka. Lijepo se ističe na travnjaku sađena pojedinačno. Ako je sađena u grupi, traži više prostora nego klasične čajavke, najmanje 80 cm.

Sadnja ruže samo je nastavak brojnih aktivnosti koje se u Velikoj Gorici kontinuirano rade, a s ciljem ljepšeg i ugodnijeg života u gradu. Posebno je zadovoljstvo kad je trud prepoznat kao što je u slučaju našeg grada, što nam je potvrđeno prestižnom nagradom zeleni cvijet sa zlatnim znakom.

Uređenost grada kao cjeline,ali i bogata ponuda kulturnih, povijesnih i turističkih znamenitosti, kriteriji su koji su Veliku Goricu uzdigli na prvo mjesto gradova kontinentalne Hrvatske. Prvi puta u 15 godina koliko se provodi akcija, prestižna je nagrada stigla u ijedan grad Zagrebačke županije. Ne čudi da je to upravo Velika Gorica koja na temelju svoje bogate prošlosti gradi još bogatiju budućnost.

Nagrada je rezultat dugogodišnjeg rada svih Velikogoričana, a onda tek ustanova, poduzeća i samoga Grada. – I upravo zbog mojih sugrađana, koji su uložili veliki trud u uređenje svojih okućnica, vrtova i balkona, kao gradonačelnik imam obvezu maksimalno uložiti napore u uređenje svih ostalih segmenata potrebnih za ugodno življenje. U tom smjeru sam radio do sada, a tako ću i nastaviti. Za potpunu sliku grada zadovoljnih građana potrebno je otvoriti radne zone i osigurati nova radna mjesta, napraviti šetnicu u centru Grada i nastaviti s hortikulturnim uređenjem. U tom smjeru ću raditi i dalje, a koristim samo priliku da kažem hvala svim Velikogoričankama i Velikogoričanima koji ulažu trud i pozivam ih da tako nastave i dalje-zaključio je gradonačelnik Barišić.