- Grad Velika Gorica - http://www.gorica.hr -

Počela razgradnja kurije Josipović

Posted By exporter-2 On 15.11.2011. @ 11:52 In Vijesti | Comments Disabled

kurija1 [1]Počeli su radovi na demontaži kurije Josipović u Kurilovcu, a danas je obavljen i uviđaj u tijek radova, kojeg su s pročelnikom Konzervatorskog odjela Tomislavom Petrinecom obavili gradonačelnik Dražen Barišić, pročelnik Zvonko Kunić, savjetnica za kulturu Vesna Župetić, te župnik RKT Župe Navještenja Blažene Djevice Marije vlč. Vlado Razum.

Kurija Josipović u Kurilovcu preventivno je zaštićeno kulturno dobro rješenjem Ministarstva kulture. Od 2003. godine kurija je u vlasništvu Župe Navještenja Blažene Djevice Marije koja je planirala obnoviti objekt za potrebe novog vjerskog središta u Kurilovcu. Izrađena je projektna dokumentacija temeljem koje je dobivena lokacijska dozvola za gradnju prema utvrđenoj namjeni objekta. U međuvremenu, Župa je odustala od izgradnje vjerskog središta u Kurilovcu, a samim tim i od obnove objekta te je zatražila pomoć Grada u rješavanju lošeg stanja građevine. Nakon uvida i procjene stanja objekta, dogovoreno je da se objekt demontira.

Postojeća građevinska dokumentacija dopunjena je i prilagođena novim okolnostima te je zatražena dozvola za uklanjanje objekta. U skladu s mišljenjem i smjernicama konzervatorske službe, tvrtka Arhitektura Leder d.o.o. iz Kurilovca izradila je troškovnik radova za uklanjanje građevine. Dogovoreno je da će se objekt djelomično razgraditi, drveni, gornji, dio kurije pohranit će se unutar zidova od cigle, sve će se zaštititi postojećom krovnom građom te će se na taj način osigurati izvorni materijal za obnovu objekta kad se za to stvore uvjeti. Grad Velika Gorica osigurao je sredstva u iznosu od 85.000,00 kuna za izvođenje radova demontaže kurije. Izvođač radova je tvrtka Piramida Božić.

Na ovaj način kurija će biti zaštićena od urušavanja i propadanja, a nakon toga će se izraditi projekt buduće namjene i uređenja iste.

kurija2 [2]kurija3 [3]


Article printed from Grad Velika Gorica: http://www.gorica.hr

URL to article: http://www.gorica.hr/2011/11/pocela-razgradnja-kurije-josipovic/

URLs in this post:

[1] Image: http://www.gorica.hr/wp-content/uploads/kurija1.jpg

[2] Image: http://www.gorica.hr/wp-content/uploads/kurija2.jpg

[3] Image: http://www.gorica.hr/wp-content/uploads/kurija3.jpg

Grad Velika Gorica - Gorica.hr - Službeni gradski portal