Grad Velika Gorica

Vijesti

Grad spreman za krizne situacije

duzs1Protekla dva dana u Velikoj Gorici održavao se edukativni skup o sustavu zaštite i spašavanja i upravljanju u kriznim situacijama.

Skup je okupio članove gradskog Stožera za zaštitu i spašavanje, zapovjedništvo Civilne zaštite, vatrogasno zapovjedništvo, policiju, Crveni križ, Gorsku skužbu spašavanja…

Prvog dana okupljeni su nazočili predavanjima o organizaciji sustava zaštite i spašavanja u Republici Hrvatskoj, obvezama i zadaćama lokalne zajednice u zaštiti i spašavanju, suvremenim sustavima i međunarodnim iskustvima u zaštiti i spašavanju, te o odnosima s javnošću u kriznim situacijama.

Sudionici edukacije iznijeli su i svoja iskustva iz prošlogodišnje poplave, te predložili konkretne mjere koje bi trebale biti provedene kako bi Velika Gorica i okolica što spremnije dočekali neku buduću nepogodu.

Drugi dan skupa održana je simulacija krizne situacije, konkretno zamišljene prometne nesreće pri kojoj je došlo do istjecanja otrovnih plinova. Okupljeni su bili podijeljeni u tri skupine: Stožer za zaštitu i spašavanje, Zapovjedništvo Civilne zaštite i Vatrogasno zapovjedništvo, te su pomoću računala i mobilnih uređaja koordinirali akciju zbrinjavanja ozlijeđenih, evakuacije građana i saniranja kontaminiranog područja.