Grad Velika Gorica

Vijesti

Svečano obilježena 20. obljetnica formiranja 153. brigade HV-a Velika Gorica

153brg1 Danas je u vojarni “Satnik Josip Zidar” u Velikoj Buni svečano obilježena 20. obljetnica formiranja 153. velikogoričke brigade Hrvatske vojske. Na svečanoj proslavi okupili su hrvatski branitelji, pripadnici 153. brigade, predstavnici braniteljskih udruga i udruga žrtava Domovinskog rata, djeca iz velikogoričkih škola, uzvanici i građani.

Svečanost je započela donošenjem i pozdravom ratne zastave 153. brigade, koju je donijela zastavna desetina sastavljena od pripadnika brigade. Nakon toga odana je počast poginulim velikgoričkim braniteljima, pri čemu su pročitana imena svih 72 pripadnika 153. brigade koji su položili svoje živote u obrani Domovine.

Izaslanstva su položila vijence kod spomenika poginulim braniteljima u krugu vojarne.

Okupljenima su se obratili gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić, prvi zapovjednik 153. brigade HV-a Stjepan Bačurin, te izaslanik predsjednika Republike Hrvatske i vrhovnog zapovjednika oružanih snaga Republike Hrvatske general bojnik Mate Ostović.

Gradonačelnik Dražen Barišić u svom govoru podsjetio je na događanja s početka devedesetih godina prošlog stoljeća, demokratske promjene i stvaranje samostalne Hrvatske. Gradonačelnik se zahvalio svim braniteljima koji su se uključili u obranu Hrvatske od velikosrpske agresije.

Prvi zapovjednik 153. brigade Stjepan Bačurin evocirao je uspomene na ratni put 153. brigade, a izaslanik predsjednika Republike Hrvatske i vrhovnog zapovjednika oružanih snaga Republike Hrvatske general bojnik Mate Ostović govorio je o značaju 153. brigade u Domovinskom ratu.

Nakon kulturno-umjetničkog programa, svi sudionici svečanosti 20. obljetnice formiranja 153. brigade sudjelovali su u snimanju milenijske fotografije.

Organizatori obilježavanja obljetnice bili su Udruga pripadnika 153. brigade i Grad Velika Gorica, uz veliku pomoć Ministarstva obrane RH i pokroviteljstvo Mercatora.

153brg2153brg3153brg4153brg5153brg6153brg7153brg8153brg9