Grad Velika Gorica

Vijesti

Okrugli stol 'Prema pravilnoj prehrani u osnovnim školama'

djecjitjedan 061U sklopu Dječjeg tjedna, u utorak, 11.10. održan je okrugli stol na temu „Prema pravilnoj prehrani u osnovnim školama“.
Cilj održavanja ovog okruglog stola bio je odgovoriti na pitanje je li moguće u osnovnim školama utjecati na poboljšanje prehrane učenika kao i na mijenjanje loših prehrambenih navika djece.

U uvodnom dijelu, liječnica školske medicine Andrea Kružić Lulić upozorila je na važnost i utjecaj prehrane na zdravlje djeteta dok je nutricionistica Mirna Trumbetaš govorila o tome kakvo izgleda uravnotežena prehrana. Zdravstvena voditeljica u Dječjem vrtiću Ciciban, Slavica Matas predstavila je iskustvo dječjeg vrtića u kojem se posljednjih godina postepeno uvode nove namirnice kao temelj pravilne prehrane. Predstavnici osnovnih škola iznijeli su svoja iskustva i probleme s kojima se susreću kada je riječ o prehrani učenika. No, svi su suglasni da je potrebno mijenjati način prehrane u školama te da se to može učiniti uz stručnu pomoć školama i edukaciju roditelja. Zaključeno je da će Upravni odjel za društvene djelatnosti, školstvo i predškolski odgoj inicirati osnivanje povjerenstva koje će napraviti program sa smjernicama za škole, uvažavajući sve objektivne teškoće koje u školama postoje. Škole će iz programa s konkretnim smjernicama i prijedlozima jelovnika moći crpiti one dijelove koje je moguće uklopiti u pojedinu školu. Okruglim stolom je moderirala savjetnica za djecu i mlade, dr.sc. Arijana Mataga TIntor.