Grad Velika Gorica

Vijesti

Održana 19. sjednica Gradskog vijeća

drazen35Na jučer održanoj 19. sjednici Gradskog vijeća Grada Velike Gorice po prvi put se dogodilo da vijećnici vladajuće koalicije nisu podržali neki prijedlog gradonačelnika Barišića, kao i da neki od vijećnika vladajuće koalicije glasaju suprotno svom taboru, odnosno dignu ruku za prijedlog oporbe.

Tako su za uvrštenje u dnevni red prijedloga odluke o priključku na vodu, SDP-ove vijećnice Vesne Fabijančić Križanić, ruke digli i potpredsjednici Vijeća Vladimir Pavišić iz HDZ-a, te Branka Malnar. Isto tako, sa dnevnog reda je skinut gradonačelnikov prijedlog odluke o prodaji zemljišta u vlasništvu Grada. Gradonačelnikov apel da se ne zaustavljaju investicije u gradu, nije urodio plodom. Iz redova vladajuće koalicije nitko nije želio obrazlagati zašto su protiv gradonačelnikova prijedloga. Samo su podignute ruke za uklanjanje te točke sa dnevnog reda, nakon čega je gradonačelnik Barišić sazvao tiskovnu konferenciju.

U sjeni odbijanja gradonačelnikova prijedloga, prošle su rasprave o prve tri točke dnevnog reda: Izvješću o radu gradonačelnika Grada Velike Gorice za razdoblje siječanj – lipanj 2011. godine, Prijedlogu Polugodišnjeg izvještaja o izvršenju Proračuna Grada Velike Gorice za 2011. godinu i Prijedlogu Zaključka o primanju na znanje Izvješća Državnog ureda za reviziju o obavljenoj financijskoj reviziji Grada Velike Gorice za 2010. godinu.

Vijećnici oporbe u svojim su istupima izrazili nezadovoljstvo stanjem proračuna, unatoč činjenici što “gradonačelnik radi u nemogućim uvjetima, gospodarske krize i opstrukcije iz redova vlastite stranke”. Vijećnik HNS-a Goran Beus Richemberg izjavio je kako je očiti cilj vijećnika vladajuće koalicije opstrukcijom projekata dovesti gradski proračun u što veći minus, kako bi prislili gradonačelnika Barišića da ponudi svoj mandat na raspolaganje temeljem Zakon o fiskalnoj odgovornosti. Predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a Krešo Hubak oštro je demantirao takve navode.

U nastavku sjednice donesene su odluke kojima se regulira legalizacija nezakonito izgrađenih objekata, a prihvaćen je i Akcijski plan energetski održivog razvitka Velike Gorice (Sustainable Energy Action Plan – SEAP).