Grad Velika Gorica

Vijesti

Nakon više desetljeća u Gorici ponovno veliki kranovi - počela sanacija vodotornja

vodoskok1Postavljanje pedesetmetarskog krana u samom središtu Velike Gorice označava početak radova na sanaciji najderutnije zgrade u gradu, poznate kao vodotoranj. Zgrada na čijem je vrhu postavljena vodosprema, kao dio vodoopskrbnog sustava Velike Gorice opasna je postala i po život samih stanara i prolaznika. Nakon dugogodišnjih zahtjeva i upozorenja, sanacija konačno počinje, zajedničkim sredstvima Grada, VG vodoopskrbe i Hrvatskih voda.

Gorički je vodotoranj sagrađen prije 35 godina. Osim što propušta vodospremnik, prijeti i opasnost od sumpornih plinova iz dimnjaka kotlovnice. Zgrada je potpuno uništena, osipava se betonska armatura, cijevi puštaju, a za kišnog vremena neizbježne su i poplave.
-Sanaciju vodotornja građani traže dugi niz godina. To je veliki problem i za njih i za cijeli grad. Danas se postavlja najveća dizalica koja je ikada bila u gradu i ja sam zadovoljan što projekt kreće u realizaciju – istaknuo je gradonačelnik Velike Gorice, Dražen Barišić, koji je sanaciju vodotornja najavio i prilikom predstavljanja projekta „Vodoskok“.

Ove godine osigurana su dva milijuna kuna s kojima će biti sanirana vodosprema, a u sljedećem razdoblju će se sanirati i cijeli neboder i to u dogovoru Grada, stanara, Gradskog stambenog gospodarstva i HEP-a, koji je također korisnik zgrade.
- Gradilište je pripremljeno, pregledani su stanovi na vrhu radi mogućih oštećenja. Čeka se suglasnost “Elektre” za spajanje krana na njihovu mrežu, a ovoga tjedna počinje se sa postavljanjem skele i oblaganja vodotornja – izjavio je Jure Galić, direktor VG Vodoopskrbe.

Podsjetimo da je sanacija vodotornja dio projekta Vodoskok, koji obuhvaća gradnju 70 km nove vodovodne mreže u goričkim naseljima. Gradnja vodovoda financira se iz sredstava Hrvatskih voda, kao i gradnja sustava odvodnje koja je započela u tehno ekonomskoj cjelini Kuče – Okuje.