Grad Velika Gorica

Vijesti

Kravata i Turopolje

kravata1Zanimljivim programom jučer je na ljetnoj pozornici iza Pučkog otvorenog učilišta najavljen projekt „Kravata i Turopolje“.

U organizaciji Plemenite općine Turopoljske, a uz podršku Grada Velike Gorice, projekt ima za cilj utvrditi činjenice o Turopolju kao zavičaju kravate. U tom smislu će biti organizirani okrugli stolovi i istraživanja, a Velika Gorica će se moći pozicionirati i brendirati kao zavičaj kravate.

Priču o tome još je prije 20 godina počeo pričati naš sugrađanin Marijan Bušić, a mi ćemo se sada priključiti i dodatno je afirmirati. Znamo da se od davnina u Turopolju vezao rubec pod vratom/ pod gutom, i znamo priču da su Turopoljci bili u Francuskoj u 17 stoljeću. A, što je ustvari Podgutnica, koja je i danas dio narodne nošnje? Preteča kravate?

- Rubac svezan a la croat, na hrvatski način, prepoznat je upravo u Francuskoj i po Hrvatima nazvan kravata. Inače, podgutnica za sve nas predstavlja simbol dostojanstva i tradicije, pa neka nam upravo te vrijednosti budu na pameti u svim našim aktivnostima – rekao je gradonačelnik Dražen Barišić.

Na jučerašnjem predstavljanju projekta bilo je niz zanimljivih sadržaja, od nastupa pjevačkog zbora Kučani, sastava Zlatne godine, do djevojaka i momaka u narodnim nošnjama Turopolja.
Poseban su štih cijeloj priči dali banderijalci noseći ponosno podgutnice, preteče današnje kravate, i mini igrokaz u kojem djevojka mladiću na konju veže maramu prije odlaska u vojsku.

kravata2