Grad Velika Gorica

Vijesti

Gorica bi mogla uštedjeti milijune kuna uvođenjem novih tehnologija

rasvjetaGrad Velika Gorica mogao bi dugoročno uštedjeti na javnoj rasvjeti i nekoliko milijuna kuna, ukoliko se postojeća rasvjetna tijela zamijene učinkovitijima. Sada se na potrošnju električne energije kroz javnu rasvjetu godišnje troši pet milijuna kuna, a dodatnih milijun izdvaja se na redovno održavanje, odnosno još 500 tisuća kuna za pojačano održavanje. Znači, sveukupno 6 milijuna i 500 tisuća kuna na godišnjoj razini.

S ciljem provjere učinkovitosti i točnog iznosa uštede formirano je testno polje u Zagrebačkoj ulici, od Zagrebačke banke do Općinskog suda, a bit će izrađena i studija energetske učinkovitosti javnu rasvjetu na području Velike Gorice. S razlogom provjere učinkovitosti i uštede javne rasvjete putem led lampi, kao jedne od mogućih tehnologija, danas je na testnom polju, na šest stupova postavljeno 12 rasvjetnih tijela.
Ovaj projekt Grad Velika Gorica napravio je u suradnji sa poduzećem Ledon tehnologija d.o.o., koje je ovlašteni zastupnik i prodavatelj led rasvjete za cestovnu infrastrukturu.

Rasvjeta je projektirana prema postojećim infrastrukturnim elementima ( postojeći stupovi sa definiranim visinama i razmacima ) te je dobivena svjetlo-tehnička karakteristika opravdala očekivanja. To znači da se sa novim tipom rasvjetnih tijela postigla kvalitetnija vidljivost, ravnomjerna zastupljenost svjetla po površini prometnice te energetska učinkovitost u smislu znatno niže potrošnje el. energije u odnosu na postojeću, konvencionalnu rasvjetu.
Budući da je riječ o visokokvalitetnim proizvodima njemačkog proizvođača garancija na iste je 60.000 radnih sati ( 12 – 14 godina rada ) što pridonosi uštedi ne samo u vidu potrošnje el. energije nego i po pitanju manipulativnih troškova ( životni vijek lampe je višestruko duži u odnosu na konvencionalne ). U skladu sa EU regulativom, u pripremi je zakon o energetskoj učinkovitosti i smanjenju emisije štetnih svjetlosnih plinova u atmosferu te je ovaj projekt sastavni dio opredjeljenja grada i društveno odgovornog upravljanja sa resursima.