Grad Velika Gorica

Vijesti

Grad pokreće projekt 'Vodoskok' vrijedan 35 milijuna kuna

IMG_0870Na današnji Svjetski dan voda, Grad Velika Gorica najavljuje početak projekta “Vodoskok”, vrijednog 35 milijuna kuna. Riječ je o izgradnji sustava vodovodnih mreža i odvodnje u ruralnom dijelu Velike Gorice i o sanaciji Vodotornja u samom centru Grada.

Pod nazivom Vodoskok, Grad podrazumijeva razvoj sustava vodoopskrbe koji nikada u povijesti Velike Gorice nije bio pokrenut u tolikom obimu i s toliko velikim financijskim sredstvima.
To je 70 km nove vodovodne mreže koja će se graditi, počevši od sljedećeg tjedna, u 16 velikogoričkih naselja, a započet će i radovi na odvodnji u tri tehnoekonomske cjeline.

“Vodoskok” je vrijedan 35 milijuna kuna, a preko Hrvatskih voda, financira se sredstvima Vlade Republike Hrvatske.

IMG_0864Međunarodni slogan ovogodišnjeg Svjetskog dana voda glasi “Voda za gradove” , a njime se nastoje osvijestiti institucije i javnost o potrebi očuvanja voda, pogotovo u urbanim sredinama kao i o problematici opskrbe vodom siromašnih predgrađa velikih urbanih cjelina u svijetu.

Grad Velika Gorica i gradsko poduzeće VG vodoopskrba vode računa upravo o navedenim potrebama. U tom smislu velikogorička je voda jedna od najkvalitenijih i najjeftinijih.

Prema rang listi cijene vode za domaćinstva, Velika Gorica je od 139 mjesta, na posljednjem 139. što znači da ima najjeftiniju cijenu vode za domaćinstva u iznosu od 4,8 kn, dok je na rang listi za gospodarstvo na 136. mjestu sa cijenom od 8,37 kn.

Vg vodoopskrba i uz takvu cijenu vode ulaže u sanaciju i održavanje cijelog sustava. Dokaz tome je smanjenje gubitaka vode na cijelom vodovodnom sustavu. Usporedbe radi, 2008. godine gubici su iznosili 39,15 % dok u 2010. iznose 31,40 %, a i dalje su u padu.

Projekt „Vodoskok“, osim gradnje vodovodnih mreža, podrazumijeva i sanaciju Vodotornja u centru grada, ali i održavanje cjelokupnog vodovodnog sustava te zaštitu voda i to upravo s osnovnim motivom da svi građani Velike Gorice moraju imati kvalitetnu i dostupnu opskrbu pitkom vodom.

Priloženo:

Plan izgradnje (PDF)