Grad Velika Gorica

Vijesti

Barišić predavač na regionalnoj konferenciji o sigurnosti gradova

siggTreća regionalna konferencija o sigurnosti gradova održana je u Starogradskoj vijećnici pod visokim pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske. Kroz nekoliko modula govorilo se o strategiji nacionalne sigurnosti, lokalnoj strategiji prevencije kriminaliteta, o civilno – kriznom upravljanju gradovima, novim tehnologijama i međunarodnim iskustvima u sigurnosti gradova.

Između brojnih sudionika, od kojih je na temu Nove strategije nacionale sigurnosti govorio prof.dr. Vlatko Cvrtila, savjetnik predsjednice Vlade za pitanja obrane i sigurnosti, predavanje je za okupljene gradonačelnike, dogradonačelnike, župane i zamjenike, održao i velikogorički gradonačelnik Dražen Barišić.

Barišić je tako svoje predavanje održao u sklopu modula „Civilno – krizno upravljanje gradovima“ gdje je iznio iskustva Velike Gorice tijekom rujanske poplave 2010. godine.
Tijekom izlaganja okupljenima je prezentirana kompletna slika Velike Gorice tijekom poplave, od uzbunjivanja do zaštite i spašavanja, kao i saniranja nastalih šteta.

U svojim zaključcima predavanja, Barišić je naglasio nekoliko činjenica:
- u ovoj najvećoj nepogodi u posljednjih sto godina na našem području, nije bilo niti jedne ljudske žrtve
- Uloženi su maksimalni napori vatrogasnih snaga, policije, vojske, djelatnika gradskih komunalnih poduzeća, Crvenog križa, Doma zdravlja, Zavoda za javno zdravstvo, Veterinarske stanice, velikogoričkog pogona Elektre, brojnih dobrovoljaca, lokalnog stanovništva, cijelog Stožera za zaštitu i spašavanje i Zapovjedništva Civilne zaštite
- Vatrogasne snage pokazale su se kao nositelj obrane i borbe protiv poplave
- Djelatnici i volonteri Crvenog križa pokazali su iznimnu hrabrost i humanost
- Potrebno je raditi na obučavanju svih relevantnih subjekata za situacije zaštite i spašavanja u kriznim situacijama
Važno je naglasiti kako je skup pozdravio činjenicu da je Velika Gorica među prvima pronašla model i isplatila pomoć svojim poplavljenim sugrađanima koji su pretrpjeli ogromne štete, kao i donošenje i provođenje Programa mjera za sanaciju štete.

Ova je konferencija namijenjena gradonačelnicima, dogradonačelnicima i voditeljima poslova sigurnosti u gradovima, lokalnoj upravi i samoupravi, županima, dožupanima i voditeljima poslova sigurnosti u županijama, te direktorima i upravama svih gospodarskih subjekata koji su od posebnog interesa za sigurnost i obranu Republike Hrvatske. Namjera Konferencije je sudionicima omogućila razmjenu stručnih informacija o poslu kojim se svakodnevno bave, kao i razmjenu najnovijih praktičnih iskustava koje su izložili predstavnici gradova iz Hrvatske i Europe.