Grad Velika Gorica

Vijesti

Održano Programsko spravišće POT-a

POT2U Starom gradu Lukavcu, tvrđavi sagrađenoj 1749.godine kraj Velike Gorice, jučer, 24. veljače 2011.godine, Plemenita opčina turopoljska održalo je svoje Programsko spravišće.

Programsko spravišće održava se jednom godišnje i predstavlja radnu skupštinu udruge na kojoj se utvrđuje Program rada za tekuću godinu te predstavljaju izvješća o financijskom poslovanju u protekloj godini. Svoja izvješća podnijele su i Inventurna komisija koja je popisala imovinu Plemenite opčine turopoljske kao i Nadzorni odbor koji kontrolira pravovaljanost rada udruge.

Iscrpno financijsko izvješće pokazalo je da se gospodarska kriza utječe i na prihode Plemenite opčine turopoljske s lošim naznakama za smanjenje dotacija u ovoj godini. Stoga će se revidirati pojedinačne stavke koje prihodima ne mogu pratiti dosadašnje rashode kako bi se nadoknadio manjak prihoda nad rashodima koji je protekle godine zabilježen u iznosu od 84 tisuće kuna.
Najveće troškove udruga ima za očuvanje autohtone hrvatske pasmine Turopoljske svinje, no ona predstavlja blago na čijem očuvanju, i mogućoj komercijalizaciji u vidu „brenda“ kvalitetnih suhomesnatih proizvoda (za što se traže partneri), naša udruga će i dalje nastaviti pogotovo nakon što je početkom prošle godine uklonjena bolest reproduktivnog sustava Turopoljske svinje za čije suzbijanje su utrošena značajna sredstva.

Inventurna komisija popisala je imovinu udruge koja u najvećem djelu se odnosi na dva gatera „Lukavečki koci“ i „Turopoljski lug“ gdje su prostori za uzgoj Turopoljske svinje, te na opremu u uredu kojim se udruga koristi. Komisija je Spravišću predložila da se uskladišteni kompleti knjiga o Turopoljskoj povijesti i povijesti Plemenite opčine turopoljske(udruga se bavi i izdavačkom djelatnošću), prodaju po „diskontnim cijenama“ – što je Spravišće i prihvatilo.

Plan rada za 2011. godinu
Plan rada POT-a za 2011. godinu kao najvažniju točku ima rad na Povratu imovine oduzete za vrijeme komunističke vladavine 1947. godine, a na ovu temu raspravu ovih dana očekujemo i u Hrvatskom saboru. POT kao dio Zemljišnjih zajednica Zagrebačke županije sudjeluje u organizaciji okruglog stola o važnosti povrata imovine, a koji će se održati 3. ožujka 2011. godine u zagrebačkom Europskom domu, Jurišićeva 7. Na njemu će sudjelovati stručnjaci, znanstvenici i pravnici, predstavnici zemljišnjih zajednica iz Hrvatske, saborski zastupnici i predstavnici lokalnih i regionalnih samouprava.
Udruga nastavlja na očuvanja Turopoljske svinje, što je druga po važnosti točka rada, za što će se ustrojiti posebna sekcija unutar udruge. Turopoljski banderij, povijesna vojna postrojba, i ove godine ima više desetaka gostovanja na kojima promovira Turopolje i Veliku Goricu. U pripremi je i knjiga o ovoj postrojbi koja je u Francusku, prema našim uvjerenjima, donijela „podgutnicu“ – preteču kravate.
Udruga će organizirati, ili sudjelovati u organizaciji, trinaest značajnijih manifestacija od kojih ćemo samo izdvojiti Turopoljsko Jurjevo, Turopoljsku trku, Šetnicu, Obnoviteljsko spravišće koje ove godine slavi 20. godina od obnove Plemenite opčine turopoljske, Žirovinu i Lucijsko spravišće. Svakako tu su i druge manifestacije i događanja koja organiziramo ili na njima sudjelujemo. Recimo samo da među njima nisu okrugli stolovi, tribine i predavanja koja se planiraju održati ove godine.
Na Programskom spravišću sudjelovalo je 21 sudaca ili njihovih zamjenika sučija POT-a, odnosno gotovo svi suci koji su zajedno s četiri podžupana pridonijeli vrlo živoj i konstruktivnoj raspravi.