Grad Velika Gorica

Vijesti

Predstavljeni rezultati istraživanja o rizičnim čimbenicima u ponašanju djece i mladih

U utorak, 25. siječnja 2011. u Gradskoj vijećnici Pučkog otvorenog učilišta predstavljen je projekt „Procjena rizičnih i zaštitnih čimbenika na području Grada Velike Gorice u svrhu planiranja aktivnosti za djecu i mlade“.

Projekt u suradnji provode Grad Velika Gorica i Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Za potrebe projekta provedeno je opsežno istraživanje u kojem je sudjelovalo 1018 učenika sedmih razreda osnovnih škole i prvih razreda srednjih škola na području Grada Velike Gorice.

Ciljevi istraživanja:

1. Procjena činitelja rizika i zaštite – na strani pojedinca, obitelji, škole, zajednice i vršnjačkih skupina koji predviđaju angažiranje djece i mladih u rizičnim ponašanjima/poremećajima u ponašanju – zlouporaba alkohola i droga, delinkvencija, nasilje, maloljetničke trudnoće i napuštanje škole.

2. Procjena opsega pojave rizičnih ponašanja/poremećaja u ponašanju u populaciji djece/mladih u dobi od 14 do 16 godina na području Grada Velike Gorice. Procjenjuje se uključenost u zlouporabu alkohola i droga, delinkvenciju i nasilje.

3.Predlaganje prioriteta za prevencijsko djelovanje na razini Grada Velike Gorice

Rezultate projekta su predstavile doc. dr.sc. Valentina Kranželić i doc.dr.sc. Martina Ferić Šlehan s Odsjeka za poremećaje u ponašanju Edukacijsko rehabilitacijskog fakulteta.

Rezultati istraživanja pokazali su da je obitelj u Velikoj Gorici snažan zaštitni činitelj, dok se kao rizična ponašanja ističu rano pijenje alkohola, niska privrženost školi te nedostatak socijalnih vještina kod muških ispitanika. Mladi su naveli laku dostupnost cigareta i alkohola kao i nedostatak prilika i nagrada u školi i zajednici za pozitivno ponašanje.

Važno je istaknuti da podaci dobiveni istraživanjem pokazuju percepciju neprihvatljivih ponašanja iz perspektive mladih te da projekti, poput lokalne kampanje „Cuga je tuga“, odgovaraju na probleme u ponašanju među mladima koji su ovim istraživanjem dobili i znanstvenu potvrdu.