Grad Velika Gorica

Najave

Svjetski dan borbe protiv AIDS-a u Velikoj Gorici

aids Ove godine studenti medicine, okupljeni u Međunarodnu udrugu studenata medicine Hrvatske – CroMSIC, dvanaesti put obilježavaju – Svjetski dan borbe protiv AIDS-a. Obilježavanje će se održati u većini gradova Hrvatske, a ove godine i u Velikoj Gorici, na Tržnom centru 4.12. od 9 do 15 sati.

Ideja proslave i obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a je potekla sa Svjetskog skupa, London 1988. godine, sa 140 potpisnica, te potvrdom Svjetske zdravstvene organizacije. Potreba za proglašavanjem i posvećivanjem jednog dana u godini AIDS-u, opakoj humanoj bolesti, proizašla je iz poražavajućih činjenica, epidemijskih statističkih podataka, malignog tijeka bolesti, sigurnog fatalnog ishoda unutar 15 godina te oskudnu mogućnost liječenja. Hrvatska je zemlja sa niskim rizikom oboljenja od HIV bolesti, međutim to ne znači da će tako i ostati. Osim toga u Hrvatskoj prava slika o broju osoba koje žive s HIV-om ne postoji zbog izrazito malog broja ljudi testiranih na HIV. Nadalje, činjenica da je prosječna dužina života pacijenta oboljelog od AIDS-a u Hrvatskoj iznosi 20 mjeseci, govori u prilog tome koliko se kasno dijagnosticira HIV/AIDS (ako uzmemo u obzir da vrijeme koje je potrebno da bi od ulaska virusa došlo do manifestacije bolesti u prosjeku iznosi 10 godina).

U Hrvatskoj, prema podacima iz 2009. godine, žive 792 osobe s HIV-om, no testirano je tek manje od 1 % ukupne populacije, tako da je stvarni broj oboljelih puno veći. Od 1986. kada postoje prvi zapisi zabilježeno je da je 301 osoba oboljela od terminalne faze tzv. AIDS-a, a od toga 164 je izgubilo svoj život. U zapadnoj Europi virus se najčešće prenosi spolnim putem. Dakle, Hrvatskoj prijeti prava epidemija HIV infekcije, a dokazano najbolje metoda zaštite od širenja ove opasne bolesti jest prevencija kroz edukaciju. Studenti medicine stoga zajedno nastupaju u obrani zdravlja mladih, koji spadaju u epidemiološki rizičnu skupinu zbog specifičnosti životnog stila.

U Velikoj Gorici na Tržnom centru, studenti će provoditi edukaciju stanovništva dijeljenjem letaka, 4.12. od 9 do 15 sati.