Grad Velika Gorica

Vijesti

Sutra stiže novi vodeni val

nasip2U Hrvatskim vodama očekuju da će vodeni val iz Slovenije u Hrvatsku stići sutra u jutarnjim satima na vodomjernu postaju Jesenice. U Zagreb bi trebao stići oko podne, a na velikogoričko područje kasno poslijepodne.

Ako se ostvare prognozirane oborine, vodostaj Save u Zagrebu ne bi trebao prijeći 250 centimetra. To je u granicama pripremnog stanja jer se redovna mjera obrane od poplava proglašava kada vodostaj dosegne 350 centimetra, izjavio je za Hinu zamjenik rukovoditelja obrane od poplava za vodno područje slijeva rijeke Save Tomislav Novosel.

Na sjednici Stožera zaštite i spašavanja dogovoreno je da će sljedećih nekoliko dana DHMZ pozorno pratiti najavljene oborine za vikend i sva mjerenja o količini padalina dostavljati mjerodavnim tijelima preko Državnog centra 112. Hrvatske vode već su počele pripreme za dolazak novog vodenog vala. U pripravnosti je i sustav za uzbunjivanje stanovništva, a Centri 112 zaduženi su za stavljanje u pripravnost sve potrebne operativne snage i materijalnih resursa. U pripravnosti su i vojska i policija. Sve mjere provode se u suradnji s lokalnim čelnicima.