Grad Velika Gorica

Vijesti

Predsjednica Vlade obišla poplavljeno Šćitarjevo

kosor,sc1Predsjednica Vlade Jadranka Kosor sa suradnicima obišla je danas poplavljeno naselje Šćitarjevo u velikogoričkom kraju i njegovim stanovnicima obećala brzu i učinkovitu pomoć u otklanjanju posljedica.

Premijerka je odgovarajući na novinarski upit rekla kako ima informacije da sve nadležne službe rade svoj posao i da je zatražila dodatna izvješća od Hrvatskih voda ali i svih mjerodavnih koji se u ovakvoj situaciji moraju uključiti.

Ovdje je oko 500 vojnika pripadnika Hrvatske vojske sa čamcima i svom potrebnom opremom i jednako toliko ima ih na još dvije pozicije. Civilna zaštita i vatrogasci odradili su svoj posao no, na nesreću, voda je probila nasip na tri mjesta i to se nije moglo baš tako lako predvidjeti, kazala je Kosor.

kosor,sc2 Dodala je, da se svima koji su odsječeni poplavom prioritetno od jutros dovozi hrana i sve nužne potrepštine. Na dodatne zahtjeve mještana dovoze se i poljski WC-i ali i isto tako sve ostale higijenske potrepštine i gumene čizme kako bi mogli ulaziti i izlaziti iz svojih kuća, rekla je premijerka.

Ponovila je da je zatražila opsežna izvješća svih nadležnih institucija kako bi se nakon provedene analize moglo vidjeti je li bilo učinjeno sve što je bilo potrebno.

Ono što znam, jer sam bila u kontaktu s ravnateljem Državne uprave za zaštitu i spašavanje Damirom Trutom i potpredsjednikom Vlade i ministrom financija Ivanom Šukerom još od sinoć, da se poduzimalo puno toga što je bilo potrebno. Najvažnije je da novog vodenog vala nema i da će se situacija polako ali sigurno smiriti, istaknula je premijerka Kosor.

Mještani Šćitarjeva zahvalili su premijerki na posjeti i zatražili da im se što hitnije pomogne kako bi otklonili posljedice poplave te izrazili negodovanje što se nije ranije ni primjerenije reagiralo kako bi se zaustavio vodeni val.

kosor,sc3Također su kazali kako odvodni kanali nisu održavani iako redovito plaćaju naknadu za slivne vode. Značajan broj stanovnika ne može izaći iz svojih kuća jer je trenutna razina vode u njima viša od 1,5 metar iako polako opada.

Žale se da nemaju pitke vode, uništena im je hrana i ne mogu do trgovine kupiti namirnice. Radi sigurnosti isključena im je električna energija, a bunari su neupotrebljivi. Materijalna šteta je znatna.

U pratnji premijerke Kosor bili su potpredsjednik Vlade i ministar financija Ivan Šuker, ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Damir Trut, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general Mladen Kruljac i drugi.

Zvučni zapis
Izjava predsjednice Vlade RH Jadranke Kosor.
Za preslušavanje, kliknite na strelicu.

Kosor