Grad Velika Gorica

Pitanja i odgovori

Plaćanje dječjeg vrtića

PITANJE:

Poštovani, pišem vam ovo kao majka trećeg djetete koje sam upisala u dječji vrtić Ciciban, jaslička grupa. Moje pitanje je sljedeće: iz kojeg razloga dijete koje boravi u vrtiću nekoliko dana pa radi bolesti ostatak vremena mora provesti kod kuće plaća punu cjenu kao djete koje boravi u vrtiću cijeli mjesec. Pitanje postavljam iz razloga što jeu Velikoj Gorici cjene vrtića i onako pretjerana,i iz razloga što do prije nekoliko godina to nije bilo tako. Moja starija kćer je Ciciban pohađala prije 10 godina kada se plaćalo po danima provedenim u vrtiću što je bilo izuzetno dobro jer svi znamo da djeca jasličke dobi uglavnom često poboljevaju. Pitanje sam postavila i odgovornima u vrtiću i dobila zaista nezadovoljavajući odgovor da je to preveliko opterećenje za njihovo računovodstvo koje po njima ima i previše posla. Smatram da bi se uz malo dobre volje sa strane grada moglo nešto učiniti i vratiti na ono što smo nekada zaista i imali i time olakšati mnogim
roditeljima. Ja sam konkretno majka trenutno na porodiljnom dopustu sa primanjima od 1600 kuna mjesečno pa mislim da je pitanje opravdano.Nadam se iskrenom i pozitivnom odgovoru sa vaše strane i unaprijed zahvaljujem.

Bojana Marjanović

ODGOVOR:

Poštovana gospođo Marjanović,

Javljam Vam se s odgovorima na pitanja koja ste nam postavili, a u vezi plaćanja dječjeg vrtića.

Ekonomska cijena boravka djeteta u vrtiću iznosi oko 2000 kuna, a roditelj plaća oko 1/4 ukupne cijene. Ukoliko dijete ne boravi cijeli mjesec u vrtiću, roditelj plaća 50%. Pri tome je obveza roditelja javiti u vrtić da dijete neće dolaziti sljedećih mjesec dana. Djelatnost predškolskog odgoja nije besplatna za roditelje, a poznato nam je da je roditeljska uplata u većini gradova (osim u Zagrebu), veća od naše. U većini slučajeva roditelji plaćaju od 1/3 do 1/2 ekonomske cijene. Kada bi u Velikoj Gorici bilo tako, jednostavno je izračunati kolika bi bila roditeljska uplata.

Uzimajući u obzir činjenicu da dijete u vrtiću, uz njegu i pedagoški rad, dobiva i 3 do 4 obroka (kontrolirana, planirana i u skladu sa svim nutricionističkim zahtjevima), pokušajte izračunati ukupnu cijenu nabrojanog. Mnogi roditelji znaju reći da je s iznosom kojim plaćaju vrtić nemoguće nabaviti hranu, a da ne govorimo o svemu ostalome. Dakle, percepcija cijene koštanja vrtića je različita i ovisi o “kutu gledanja”.

Što se tiče plaćanja vrtića prema danima provedenim u vrtiću, takav sustav je neodrživ i zato je promijenjen. Troškovi sveukupne djelatnosti su izuzetno veliki, svaki se mjesec isplaćuju plaće, materijalni troškovi, itd. i kada bi izostali planirani redovni prihodi, vrtići bi poslovali s gubitkom (primjerice, zamislite ljetne mjesece kada se broj djece “prepolovi”). To je odgovor na pitanje zašto roditelji plaćaju punu cijenu uplate iako dijete nije boravilo u vrtiću puni mjesec.

I na kraju, trenutna briga velikog broja roditelja jest kako uopće doći do mjesta u vrtiću, budući da postojeći kapaciteti nisu dovoljni za svu djecu kojima je vrtić potreban (oko 600 djece nije dobilo mjesto u velikogoričkim dječjim vrtićima).

Uvažavajući Vašu situaciju, predlažemo da uzmete u obzir navedene činjenice te pokušate razumjeti i našu poziciju i situaciju.

S poštovanjem,

Zvonko Kunić
Pročelnik UO za društvene djelatnosti, školstvo i predškolski odgoj