Grad Velika Gorica

Vijesti

Kampanja „Cuga je tuga“: Što mladi u Velikoj Gorici misle o alkoholu?

cuga11Kao što već zasigurno znate, na prijedlog Vijeća za prevenciju kriminaliteta, u mjesecu ožujku 2010. Grad Velika Gorica i Policijska postaja Velika Gorica zajedno su pokrenuli kampanju pod nazivom „Cuga je tuga“. Kampanja je osmišljena sa ciljem djelovanja na problem konzumiranja alkohola među djecom i mladima u našem gradu i ima podlogu u provedenom znanstvenom istraživanju.

Naime, istraživanje pod nazivom „Procjena rizičnih i zaštitnih čimbenika na području Grada Velike Gorice u svrhu planiranja prevencije poremećaja u ponašanju djece i mladih“, koje je proveo Odsjek za poremećaje u ponašanju Edukacijsko – rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, pokazuje nam raspon rizika i zaštita među djecom i mladima u Gradu Velikoj Gorici. Dobiveni rezultati pomažu stručnjacima i ključnim ljudima u lokalnoj zajednici u usmjeravanju preventivnih i odgojno obrazovnih aktivnosti kojima se utječe na smanjivanje neprihvatljivih oblika ponašanja djece i mladih. Provedeno istraživanje obuhvatilo je sve učenike sedmih razreda osnovnih škola i sve učenike prvih razreda srednjih škola u Gradu Velikoj Gorici. Prikazati ćemo samo neke podatke provedenog istraživanja.

cuga2Rezultati provedenog istraživanja pokazuju da određeni postotak djece i mladih u Gradu Velikoj Gorici relativno nisko procjenjuju rizik od korištenja droga na ljudski organizam. Drugim riječima, 5.4 % učenika sedmih razreda osnovnih škola smatra da ljudima ne šteti ukoliko popiju jedno ili dva alkoholna pića dnevno dok 17.9% sedmaša smatra da pijenje jednog do dva alkohola dnevno donekle šteti ljudskom zdravlju. Slično misle i srednjoškolci. Tako 7.9% učenika prvih razreda srednjih škola smatra da ljudima ne šteti ispijanje do dva alkoholna pića dnevno dok 20.4% srednjoškolca smatra da svakodnevno ispijanje alkoholnih pića donekle šteti kvaliteti ljudskog zdravlja. Navedeni rezultati pokazuju da je potrebno jačati sustave edukacije o štetnosti konzumiranja alkohola na ljudski organizam te senzibilizirati djecu i mlade o negativnim posljedicama pijenja alkohola u ranoj adolescentskoj dobi. Naime, rizik od alkoholizma, odnosno alkoholne ovisnosti, veći je ukoliko se sa konzumiranjem alkohola počne u ranoj dobi. Također, utjecaj alkohola na tijelo djeteta ili mlade osobe u razvoju, ima dalekosežne zdravstvene posljedice koje onemogućavaju pravilan i zdravi razvoj mlade osobe. Osim navedenih rezultata, pozitivno je što 74.8% učenika sedmih razreda osnovnih škola i 70.8% učenika prvih razreda srednjih škola procjenjuje da ispijanje do dva alkoholna pića dnevno dosta šteti/jako šteti ljudskom zdravlju. Ipak možemo zaključiti da je većina djece i mladih u našem gradu upoznata sa činjenicom da je alkohol štetan no posebnu pažnju treba obratiti na ne mali postotak onih koji nisko procjenjuju rizik od pijenja jednog do dva pića dnevno na ljudsko zdravlje.

cuga13Nadalje, provedeno istraživanje pokazuje da određeni postotak djece i mladih u Gradu Velikoj Gorici rano počinje sa konzumiranjem droga. Na pitanje koliko su imali godina kada su prvi put počeli redovito piti alkoholna pića i to najmanje 1-2 puta mjesečno, 86.6 % osnovnoškolaca odgovara da nisu nikada bili u takvoj situaciji dok isto tako dogovara 54.5 % srednjoškolaca. No, važno je obratiti pažnju na podatak da 17.9% srednjoškolaca navodi da u 15–oj godini počinje sa redovitim pijenjem alkohola.

Istraživanje je pokazalo da djeca i mladi u Gradu Velikoj Gorici imaju bliske prijatelje/prijateljice koji redovito konzumiraju alkoholna pića. Tako 15.1% učenika osnovnih škola procjenjuje da je u zadnjih godinu dana njihovih četvoro bliskih prijatelja/prijateljica redovito pilo alkoholna pića bez znanja svojih roditelja, dok istu procjenu ima čak 48.4% učenika srednje škole.
Nadalje, istraživanje pokazuje određene rizike u odobravanju antisocijalnog ponašanja od strane drugih vršnjaka. Na pitanje kolike su šanse da bi ih drugi smatrali cool osobom kada bi počeli redovito piti alkoholna pića, 87.9 % učenika osnovnih škola odgovara da su šanse nikakve, male ili srednje. Ono što je značajno jest da 7.1% učenika osnovnih škola smatra da su šanse da ih njihovi vršnjaci smatraju cool osobom ako počnu redovito piti velike, dok čak 3.1% učenika osnovnih škola smatra da su šanse izrazito velike. Srednjoškolci navedeno pitanje procjenjuju slično kao i osnovnoškolci: 84.8% srednjoškolaca smatra da su šanse da ih drugi smatraju cool osobom ukoliko redovito piju nikakve ili male. Slično kao i u slučaju osnovnoškolaca, 8.1 % srednjoškolaca smatra da su šanse velike i 5.4% srednjoškolaca smatra da su šanse za prihvaćanjem od strane vršnjaka zbog redovitog konzumiranja alkohola izrazito velike. Možemo zaključiti da većina mladih ne misli da će ih drugi smatrati važnijima ukoliko počnu redovito piti, no važno je obratiti pažnju na one koji još uvijek nemaju jasno izgrađen sustav vrijednosti i koji smatraju da su veće šanse da ih vršnjaci prihvate i poštuju ukoliko redovito piju alkohol.

Slijedi podatak koji govori da djeca i mladi u našem gradu imaju tolerantne stavove prema korištenju cigareta, alkohola i drugih droga. Tako 3.6% osnovnoškolaca smatra da uopće nije loše za nekoga njihovih godina redovito piti alkoholna pića. Slično procjenjuje i 7.9% srednjoškolaca koji smatraju da uopće nije loše za nekoga u njihovim godinama redovito konzumirati alkohol. Čimbenici zaštite u ovom slučaju pokazuju prisutnost među 85.9% osnovnoškolaca i 69% srednjoškolaca koji smatraju da je loše za nekoga njihovih godina redovito piti alkohol. I ovi rezultati upućuju na zaključak da je većina djece i mladih upoznata sa štetnostima konzumiranja alkohola i da imaju razvijen stav o štetnosti alkohola na ljudsko zdravlje. Djelovanje lokalne zajednice trebalo bi biti usmjereno na osnaživanje i pružanje podrške 85.6% osnovnoškolaca i 69% srednjoškolaca koji procjenjuju štetnim redovitu konzumaciju alkoholnih pića od strane osoba njihovih godina. Isto tako, lokalna zajednica i svi njezini dionici trebali bi posebnu pažnju obratiti na navedeni postotak osnovnoškolaca i srednjoškolaca koji ne smatraju lošim kada mlade osobe redovito konzumiraju alkoholna pića.
Iako se navedeni postoci generalno čine ne zabrinjavajućim, važno je na njih obratiti pažnju i stvoriti sustave podrške i pomoći kako bi se osigurao pozitivan i siguran razvoj djece i mladih u našoj lokalnoj zajednici. Vidljivo je da među populacijom djece i mladih u Gradu Velikoj Gorici egzistiraju mnogi faktori zaštite (faktori koji su prisutni u svim područjima života djece i mladih i koji smanjuju vjerojatnost pojave poremećaja u ponašanju) koji im pomažu u stvaranju zdravih i pozitivnih životnih izbora. Stoga bi lokalna zajednica trebala usmjeriti svoje djelovanje na smanjivanje rizika i jačanje zaštite na svim područjima života djece i mladih (lokalna zajednica, obitelj, škola, individualna razina i vršnjačke grupe).

cugaplakat2Kampanja „Cuga je tuga“ predstavlja svojevrstan odgovor na rezultate provedenog istraživanja među učenicima osnovnih i srednjih škola. Cilj nam je stvoriti uvjete u lokalnoj zajednici koji podržavaju zdrav i pozitivan razvoj djece i mladih. Kako bismo u tome uspjeli, važno je stvoriti široku mrežu suradnje i podrške raznih institucija koje se u našem gradu bave djecom i mladima (vrtići, škole, udruge, centri za socijalnu skrb, centar za djecu, mlade i obitelj, centar za odgoj i obrazovanje, policija, općinski sud…). Kampanja je započela uspostavljanjem kontakta sa ugostiteljskim i trgovačkim objektima u Gradu Velikoj Gorici te podjelom promotivnih majica, naljepnica i postera koji se mogu vidjeti u kafićima, trgovinama ili na uličnim stupovima.

Pijenje alkohola među djecom i mladima predstavlja javni problem i kao takav on je problem koji se tiče cijele lokalne zajednice. Konzumiranje alkohola je sve učestalije u mlađim dobnim skupinama te je jasno da za mlade ljude prednost imaju pretpostavljena pozitivna neposredna djelovanja alkohola. Isto tako je jasno da se opasnosti povezane u prvom redu s namjernim ili slučajnim ozljeđivanjem i prometnim nesrećama pod utjecajem alkohola među mladim ignoriraju i zanemaruju. Za mlade ljude, pijenje alkohola može biti povezano sa odrastanjem, oponašanjem navika i ponašanja starijih te može predstavljati još jedan korak ka nezavisnosti i zrelosti. Kod mladih alkohol može potaknuti opuštenost, osjećaj otvorenosti i otvorenije komunikacije te stoga mladi doživljavaju alkohol kao dobro pomoćno sredstvo za stjecanje poznanstva i popularnosti, osobito u onim društvenim grupama u kojima je pijenje prihvaćeno kao norma ponašanja. Ti kratkotrajni učinci alkohola među mladima mogu biti prepoznati kao daleko pozitivniji nego nedostaci, dugoročne posljedice i opasnosti od razvoja kroničnog problema s alkoholom, koji su mladima iz njihove perspektive potpuno nezamislivi (Kuzman i sur., 2008). Stoga je važno naglasiti da lokalna zajednica i dalje treba biti samokritična i u potpunosti svjesna činjenice da su samo stalni, kontinuirani i razboriti preventivni programi te objektivan pristup problemu jedini načini suzbijanja porasta neprihvatljivog i rizičnog ponašanja među djecom i mladima među koje uvrštavamo i problem pijenja alkohola.

*Prikazani su samo preliminarni rezultati u postotcima. Nakon detaljnije obrade podataka biti će vidljive određene povezanosti i pravilnosti među ispitivanim varijablama.