Grad Velika Gorica

Vijesti

Gradski vijećnici jedinstveni u pomoći stradalima od poplave

vijece,poplNa tematskoj sjednici Gradskog vijeća posvećenog velikim poplavama u velikogoričkom kraju, gradski vijećnici jednoglasno su usvojili program mjera za sanaciju šteta na poplavljenim područjima Grada Velike Gorice.

Sjednica je započela podnošenjem izvješća gradonačelnika Barišića o aktivnostima gradskog Stožera za zaštitu i spašavanje, te prijedlogom mjera za sanaciju šteta na poplavljenim područjima.

- Doživjeli smo najveću nepogodu u posljednjih sto godina i nismo izgubili niti jedan ljudski život. To je ono najvažnije i na to trebamo biti ponosni – izjavio je gradonačelnik Barišić.

Nakon gradonačelnika, detaljna izvješća podnijeli su i ostali članovi Stožera, predstavnici, policije, vatrogasaca, Crvenog križa, gradskih komunalnih poduzeća, Zavoda za javno zdravstvo i drugi. Kronologiju događanja tijekom poplave iznijeli su i predsjednici ili predstavnici poplavljenih mjesnih odobra.

U raspravi koja je uslijedila vijećnici SDP-a prozvali su vatrogasce i Crveni križ za nedostatnu pomoć Čičkoj Poljani, što je izazvalo vrlo emotivnu reakciju zapovjednika JVP-a Borislava Turana, ravnateljice Crvenog križa Suzane Strunjak i gradonačelnika Dražena Barišića.

Mi nemamo snage slušati ove optužbe – rekao je Borislav Turan. – Već deset dana naši ljudi su na terenu, odvojeni od obitelji, daju sve od sebe. Deset dana nisam vidio svoje dijete, da bi me sada prozivao netko, tko je na terenu proveo dva, tri sata – kroz suze je rekao Turan.

Za razliku od vijećnika SDP-a, HNS-ovac Goran Beus Richembergh nije imao primjedaba na rad gradskih službi, te im je zahvalio na trudu i požrtvovnosti koje su pokazali.

- Uvjeren sam da se na razini grada učinilo sve što se moglo – rekao je Beus, prozvavši nakon toga Hrvatske vode i Državnu upravu za zaštitu i spašavanje kao instance odgovorne za neadekvatne mjere protiv poplave. Sa njim se složio i vijećnik Zdravko Lučić.

Na kraju sjednice, vijećnici su jednoglasno usvojili program mjera za sanaciju šteta na poplavljenim područjima Grada Velike Gorice, predložen od gradonačelnika Dražena Barišića i nadopunjen prijedlozima vijećnika. Tako su vijećnici odlučili odreći se vijećničkih naknada u korist Centra za humanitarnu pomoć, dok će oni koji vijećničku naknadu ne primaju, uplatiti prilog Centru.

strunjak ibarisic