Grad Velika Gorica

Vijesti

Dan oralnog zdravlja

oral1Djeco, perite zube svaki dan kako bi ih zadržali zdravima i imali lijep osmijeh – poruka je to stomatologa, odgajatelja, profesora i roditelja koji su se povodom Dana oralnog zdravlja danas okupili u Pučkom učilištu.

Stotinjak mališana gradskih vrtića i osnovnih škola prisjetili su se kako pravilno prati zube, koja je hrana zdrava i snaži zube, ali i koje sastojke treba izbjegavati. Podršku akciji dao je i gorički gradonačelnik Dražen Barišić istakavši da je zdravlje zubi jako važno i da bez straha mališani posjećuju svoje stomatologe jer nije bez razloga uzrečica „bolje spriječiti nego liječiti“.

Zdravi velikogorički zubići
Ako ne pereš zube doći će ti Gric i Grec!- popularna je rečenica kojom su se nekad ohrabrivali mališani da redovito čiste zube. Ista vrijedi i dan danas, no prema riječima stomatologinje dr. Kaje Gmaz, svijest o redovitom pranju zubi, kod Goričkih je mališana sve već i veća- i to bez Grica i Greca. –Kad smo počeli ovu akciju imali smo tri i pol pokvarena zuba po mališanu. Danas je to puno manje i napredak je vidljiv-, rekla je dr. Gmaz. U suradnji s Gradom Velikom Goricom po školama i vrtićima održavaju se redovne akcije kontrole zubi i usne šupljine kod mališana, a koji se potom upućuju na redovite posjete stomatologu.

U znaku osoba s posebnim potrebama
Inače, ova je stomatološka godina u znaku osoba s posebnim potrebama kojima se posvećuje mnogo pažnje kad govorimo o pravilnom održavanju zubne higijene. Udruge za zaštitu karijesa već će nagodinu pokrenuti nekoliko akcija zaštite oralnog zdravlja kod osoba s posebnim potrebama, kako bi se i njima prenijela važnost prevencije i zaštite.

oral2