Grad Velika Gorica

Vijesti

'Biti drukčiji': Kako se odnositi prema invalidnim osobama

invalidi1U dvorani Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica, danas je izvedena predstava “Biti drukčiji” Udruge Kultura Nova, koja se bavi problematikom osoba s invaliditetom. Kroz samu predstavu, promoviran je i “Bonton u svakodnevnoj komunikaciji s osobama s invaliditetom”, koji je i podijeljen nazočnim učenicima i gostima.

Nakon predstave održana je tribina o problemima i očekivnjima osoba s invaliditetom. Tribinu je vodio Darko Matić, predsjednik Povjerenstva za osobe s invaliditetom Grada Velike Gorice i savjetnik gradonačelnika za pitanja osoba s invaliditetom. Gosti tribine bili su magistra Mirjana Dobranović, predsjednica Udruge za promicanje istih mogućnosti UPIM, gospodin Vojin Perić, voditelj Kazališta slijepih i slabovidnih „Novi život“ i gospođa Jadranka Bačurin, ravnateljica Centra za odgoj i obrazovanje Velika Gorica.

- Poručio bih invalidnim osobama da se sami ne izoliraju od društva i da sami ne potenciraju da su drugačiji – izjavio je tijekom tribine Vojin Perić. .- Isto tako, nemojte se prema invalidima odnositi kao prema osobama koje samo trebaju pomoć. I invalidne osobe mogu pomoći vama. – rekao je Perić.

Gospođa Mirjana Dobranović izrazila je veliko zadovoljstvo odnosom Grada Velike Gorice prema invalidnim osobama. Podsjetila je, kako je prvi školski lift u Hrvatskoj za potrebe invalidnih učenika, postavljen upravo u Velikoj Gorici još 1999. godine. Nakon toga, po cijeloj Hrvatskoj postavljeno je još četrdesetak takvih liftova u školama.

Predstavi “Biti drukčiji”, uz učenike osnovnih škola sa područja Grada Velike Gorice, te učenika Centra za odgoj i obrazovanje Velika Gorica, nazočili su i gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić, njegovi zamjenici Stjepan Kos i Ervin Kolarec i drugi gosti.

invalidi2 invalidi3