Grad Velika Gorica

Obavijesti

08:00 - Stanje obrane od poplave: Zatvoren promet preko kanala Sava-Odra; vrhunac vodenog vala večeras između 22 i 24 sata

Zbog visokog vodostaja rijeke Save provode se mjere pripremnog stanja, te redovne i izvanredne obrane od poplava, kao i mjere izvanrednog stanja.
Zbog aktiviranja oteretnog kanala Odra izvršeno je zatvaranje svih prometnica koje prolaze preko kanala.

U poslijepodnevnim satima u Zagrebu se očekuje dolazak najavljenog velikog vodenog vala rijeke Save iz Slovenije. Prema riječima generalnog direktora Hrvatskih voda Jadranka Husarića, on bi kroz Zagreb trebao proći bez ikakvih problema.

Danas u podne vodostaj Save kod Zagreba je bio 427 cm, što spada u 50-godišnji rekord, dok je kod Jesenica vodostaj 554 cm, što je pak stogodišnji rekord pa zbog toga tamo imamo i izvanredno stanje. No, vrhunac vodenog vale iz Slovenije u Jesenicama očekujemo večeras oko 20 sati i vodostaj bi tada mogao doseći 620 cm. To se također događa jednom u sto godina. Procjenjujemo da bi vodeni val u Zagreb mogao stići između 22 i 24 sata te očekujemo da će se vodostaj u Zagrebu stabilizirati oko 450 cm te da neće biti nikakvih problema. Mi ćemo taj val kroz Zagreb uspješno provesti – kazao je generalni direktor Hrvatskih voda Jadranko Husarić na današnjoj tiskovnoj konferenciji u Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje (DUSZ), te dodao da je kanal Odra od jučer u četiri sata počeo funkcionirati te je radi rasterećenja vodostaja aktivirana ustava Prevlaka koja bi se tijekom dana trebala dići na svoj maksimum.