Grad Velika Gorica

Iz medija

Sljedeće godine Gorica plaća posljednju ratu jedinog kredita

graduprava11Visokom četvorkom za razvijenost, koju je Velikoj Gorci dodijelilo Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva, taj se grad svrstao na 65. mjesto razvijenosti lokalne i područne samouprave.

Sve su rate plaćene

Da se, pak, radi popis kreditnih zaduženja gradova, Gorica bi zasigurno dobila i medalju. Dobro, možda ne zlatnu, ali neku zasigurno bi.

Unatoč silnim političkim svađama i prepucavanjima, optužbama za oštećenje proračuna te različitim malverzacijama, službeni podaci koje smo zatražili u Gradu govore sasvim drukčije.

Grad Velika Gorica ima samo jedan jedini kredit. Podignut je još 2004. godine u RBA za poboljšanje komunalne infrastrukture. Iznos kredita je 25,220.000 kuna, a rok otplate mu je sedam godina. Rate na naplatu u Grad stižu tromjesečno i iznose 118.515,04 eura – koliko je to kuna ovisi, naravno, o tečaju eura. Iz Grada poručuju – sve dospjele rate su plaćene.

Kredit je podignut za HDZ-ove vladavine, za SDP-ove uredno podmirivan, i sada će ga i HDZ-ova vlast do 31. prosinca 2011. godine, kada istječe posljednja rata, isplatiti.

Razlog podizanja kredita je uvođenje plinske mreže Donje i Gornje Lomnice, Mlake, Gradića i okolnih mjesta Gorice. Možda, kada istekne posljednja rata, Velika Gorica podigne novi kredit da bi stanari okolnih naselja dobili kanalizaciju.

Možda novi kredit

Hoće li se Velika Gorica u skoroj budućnosti zadužiti novim kreditom, nismo uspjeli doznati od mjerodavne gradske službe. Kako stvari stoje, vjerojatno će se morati zaduživati jer ipak je u predizborno vrijeme građanima obećano mnogo projekata za koje u gradskom proračunu trenutačno nema novca.

A ako pitate prosječne građane kolika je njihova zaduženost, odgovor je uvijek isti – velika, i prevelika.

Lana Kovačević / Večernji list