Grad Velika Gorica

Iz medija

San o kupalištu na jezeru Čiče postaje stvarnost

ciceDugogodišnji san mnogih Velikogoričana o uređenim kupalištima na jezerima Čiče i Ježevo sve je bliži stvarnosti, doznaje Večernji list u razgovoru s dogradonačelnikom Stjepanom Kosom i Markom Ružićem, stručnim savjetnikom za zaštitu okoliša u goričkom poglavarstvu.

Uređenje dogodine?

– Raspisali smo natječaj za izradu urbanističkog plana uređenja Športsko-rekreacijskog centra Novo Čiče. Kada se on izradi i prihvati, što bi trebalo biti u roku od otprilike šest mjeseci, Žužić (Velkom) i Hidrel, koji imaju koncesiju za vađenje šljunka na jezeru Čiče, morat će prilagoditi svoje radove na jezeru tom UPU-u koji uključuje kupališnu zonu – rekao je Stjepan Kos. Koncesionari će, kaže, morati i urediti dio obale koji neće eksploatirati tako da bude prilagođen kupanju. Konkretno, morat će napraviti nagibe na obali koja je sada prestrma. Naravno, na ostatku jezera moći će se nastaviti šljunčarenje, što im je dopustila država. Uređenje plaža na jezeru Čiče, kaže Kos, moglo bi početi već iduće godine i Žužić i Hidrel zakonski ne mogu ništa učiniti da to spriječe nakon što Grad donese takav UPU. Hidrelu će taj plan uređenja, smatra Kos, ići na ruku jer ta tvrtka ima i drugih ambicija osim šljunčarenja.

41 milijun kuna

Situacija na jezeru Ježevo na neki je način zrelija od one na jezeru Čiče jer je već donesen urbanistički plan uređenja za to područje, ali je problem što je pitanje vlasništva na tom jezeru kompleksno. Dio jezera i obale pripada državi, a dio nekolicini privatnih vlasnika.

– Treba naći investitora koji će s državom i privatnim vlasnicima jezera Ježevo i obale sklopiti ugovor kako bi se mogao koristiti tim prostorom. Projekt uređenja jezera Ježevo već je napravljen i stajao bi 41 milijun kuna. Uredila bi se prometna infrastruktura, biciklistička staza, gatovi za čamce, igrališta za djecu, prostor za kamp – objasnio je Marko Ružić.

Martin Pulić / Večernji list