Grad Velika Gorica

Vijesti

Indeks razvijenosti Velike Gorice – 110%

grad1Vlada Republike Hrvatske donijela je na svojoj sjednici 15. srpnja Odluku o razvrstavanju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave prema stupnju razvijenosti. Tom su odlukom, koja stupa na snagu 1. siječnja 2011. godine., županije, gradovi i općine rangirani temeljem ocjenjivanja stupnja razvijenosti koje je provelo Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva.

Indeks razvijenosti ovisi o dohotku po stanovniku, stopi nezaposlenosti, proračunskim prihodima, udjelu obrazovanog stanovništva, te kretanju stanovništva.

Velika Gorica je sa indeksom od 110,18% smještena u IV skupinu (drugu po razvijenosti), zajedno sa gradovima poput Varaždina, Čakovca, Splita, Osijeka, Zadra i drugih. Najveći problem Velike Gorice je nizak indeks prosječnog izvornog prihoda per capita, koji iznosi svega 74,6% od državnog prosjeka.

- Zlatna sredina, odnosno čak nešto iznad nje, jer je u pitanju četvorka kao ocjena, podatak je koji me zadovoljava, ali i obvezuje na daljnji napredak. To će se postići prije svega razvojem poduzetničkih zona, na kojima radim cijelu godinu i koje i jesu jedan od prioriteta mog mandata. Posebno me veseli podatak o 10% više obrazovanog stanovništva od prosjeka Republike Hrvatske, jer dokazuje našu brigu za djecu i njihovo obrazovanje.- komentirao je objavljenu ljestvicu gradonačelnik Dražen Barišić.

Među najrazvijenijim gradovima i općinama, najviše je onih s područja Istre i Kvarnera.

Kao zanimljivost, navedimo kako je nanerazvijenija jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj općina Kistanje sa indeksom razvijenosti 16,13%, dok je zahvaljujući svojim poslovnim zonama najrazvijenija općina Dugopolje, čiji indeks iznosi čak 282,90%.

Priloženo:

Pregled jedinica lokalne samouprave RH prema razvijenosti (PDF)