Grad Velika Gorica

Građani predlažu

Ambrozija

U ime svih građana koji imaju problema sa ambrozijom molim gradske vlasti da osiguraju košenje iste ili da taj zahtjev proslijede graditeljima novih cesta oko V.G. te neodgovornim vlasnicima zapuštenih njiva. Na žalost oni koji su alergični na ovaj korov prisiljeni su uzimati velike količine lijekova (trošak za cijelo društvo), a isti ti lijekovi imaju i znatne neželjene pojave (pospanost, umor, te loše utječu na ukupno zdravlje pojedinca).

Kaja Gmaz

11 komentara na: Ambrozija

  • Zrinka

    U potpunosti se slažem s Vama, jer nažalost već par godina gledam (i pokušavam riješiti) neodržavano zemljište na kojem je sad samo korov i ambrozija, a broj alergičara se širi i u obitelji i među prijateljima. Žalosno je što su vlasnici zemljišta nemarni i neodgovorni.

    Zrinka

  • Predrag Kunić

    Kao zeleni redar moram reći da je ambrozija i štetnost iste za naše ljude nevažna stvar sve dok se ne pojavi problem u njihovim obiteljima. Na žalost nijedna od izrećenih opomena na području MO Šćitarjevo nije urodila plodom. Ne mogu vjerovati da na naše ljude pozitivno djeluju samo kazne.

  • Rozalija

    Poštovani, mislim da ideja uspostavljanja zelenih redara za ambroziju nema smisla. Zeleni redar obilazi, radi prijave, koje se šalju vlasnicima zemljišta…itd. Za to vrijeme ambrozija cvijeta i alergičarima ugrožava život. Zašto ne bi se taj novac namijenjen za zelene redare usmjerio na plaćanje istih ili nekih drugih za košnju ambrozije bilo na javnom ili privatnom zemljištu, jer ova dosadašnja praksa zelenih redara je samo nešto na papiru, a u stvarnosti ništa. Ujedno jučer sam na potezu od crkve sv. Petra i Pavla do Konzuma vidjela polje ambrozije i to najvećim dijelom na javnom zemljištu uz cestu. Da li za javno (državno) zemljište trebaju zeleni redari podmijeti isto prijave da bi se nešto poduzelo??

  • Qwad

    Koga bi redari kažnjavali? Neodgovorne građane ili neodgovorne komunalne redare koji ne vide da poduzeća za ceste ne kose uz ceste na vrijeme niti u dovoljnoj širini (plaćeni posao). Uz to vidim da su i grabe uz ceste neočiščene, nepokošene, nepošpricane… Kanali (potoci, rijećice)neodržavani te je sve puno komaraca

  • nevres

    Nije ambrozija kriva za lose zdravlje ljudi.To je jos jedna moderna izmisljotina .Pitajte doktore zbog cega organizam oslabi pa mu svaka sitnica smeta.Pitajte pa ce te cuti interesantan odgovor.

  • Dado

    Kad je uvedena naplata parkiranja ljudi su se poceli ispravno parkirati,salljite s opomenom odmah i uplatnice pa cemo vidjeti iduce godine porast prodaje kosilica.

  • saša

    Kada će netko odgovarati za polja na cibljanici?Desetljećima se tamo “uzgaja” ambrozija.Hoće li netko konačno reagirati???

  • Šimo

    Poštovani moji,
    Ambroziju – korov moramo svako na svom imanju iskorijeniti. Ambroziju nije dovoljno kositi. Ona se, ako je samo kosite ponovo još više razvija i umnožava. Tada poslije košnje počne cvjetati još u nižem rastu.
    Ambroziju treba sa korijenom iščupati.Lako se čupa, čak i kad je zemlja prosuha. Probajte. Tako će te trajno to mjesto sanirati.
    Ja sam organizirao radnu akciju jedan vikend sa obitelji i za jedno dopodne počupali amroziju sa 2000m2 vrta i voćnjaka.
    Razumljivo da će i grad svoje površine jednom organiziranom akcijom rješiti. Na takvu akciju trebamo se svi odazvati.
    S Poštovanjem Vaš Šimić Šimo, dipl. ing.

  • Željko

    Mislim da je, nažalost, jedina metoda koju naši sugrađani razumiju – represija. Budimo realni – dok god netko ne osjeti posljedicu za svoje postupke ili nečinjenje, situacija se neće popraviti. Zato, počevši od javnih subjekata pa do individualaca, treba početi s naplatom prekršajnih kazni, pa ćete vidjeti rezultate vrlo brzo.
    Također, predlažem gradskoj upravi da proširi funkcionalnosti web stranice s portalom građanske inicijative, (komunalni portal) na kojemu bi građani dojavljivali sve konkretne nedostatke/incidente i pritužbe na rad javnih službi u gradskoj sredini (mjesto, vrijeme i sl.)i na kojemu bi se moglo pratiti vrijeme reakcije i rješavanja problema od strane odgovornih.

    LP,

    Željko.

  • Zlatka

    Stara tema, još uvijek aktualni problem! Živim pored neobrađenog zemljišta i potpuno obraslog. Osim divne ambrozije koja mi zagorčava život, tam su svoje utočište našle i divne životinjice kao što su miševi, štakori i zmijice.
    Gospodin vlasnik je već prijavljivan, kažnjavan… i dalje sve po starom. Kakva korist od toga što se naplaćuju kazne (osim što netko primi taj novac), kada se na konkretnom rješavanju problema ništa ne događa??!!
    Bilo bi efikasnije nakon prijave očistiti teren i gospodinu vlasniku ispostaviti račun za to + kaznu.
    Lp,
    Z

  • Damir Tešija

    Točno je da se najčešće problem alergija shvaća kao problem nekog drugoga dok ne pogodi nekoga u obitelji ili pojedinca.
    Iz tog razloga svako od nas mora dati svoj doprinos izbjegavanju i smanjenju izlaganja alergenima.
    Postoje zakonski regulativi koji bi represijom (ako nikako drugačije) trebali prisiliti građane da se ponašaju odgovorno prema drugima u zajednici.
    Činjenica koja je navedena u nekim od postova da se neki vlasnici godinama oglušuju o upozorenja zelenih redara govori da su propisane novčane kazne preniske, odnosno da nešto u sistemu naplate treba korigirati.
    Grad zagreb ima mogućnost da građani sami putem interneta naprave prijavu zemljišta koje nije uređeno i službeni dopis sa upozorenjem se šalje vlasniku zemljišta. Da li takvo nešto postoji u Velikoj Gorici?

Komentar

 

 

Možete koristiti ove HTML tagove

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>