Grad Velika Gorica

Iz medija

Tuča pogodila Goricu

tuca1Tuča veličine oraha jučer je pala u Velikoj Gorici. Stradali su usjevi, u Kobiliću su poplavljena dvorišta, a u Ribnici je nosilo krovove. Štetu će ovih dana procjenjivati povjerernstvo Gradskog odjela za poljoprivredu kako bi se mogla prijaviti elementarna nepogoda, kaže pročelnica Zlata Filipović.

Uvjeti za elementarnu nepogodu
-Ukoliko se ocjeni da postoje uvjeti za proglašenje elementarne nepogode, ono se traži od župana Zagrebačke županije.-, kaže Filipović, koja će tijekom dana obići naše poljoprivredne proizvođače. Neki od proizvođača već su jutros prijavili nastale štete, dodaje Filipović, a sve ostale poziva neka se jave u poljoprivredni odjel.

Palo 44 litre kiše po kvadratu
Nevrijeme popraćeno tučom i snažnom grmljavinom nastalo je na području Gorskog Kotara, između Karlovca i Vrbovskog te se preko Vukomeričkih Gorica premještalo na područje Velike Gorice i Zagreba. U Crometeo timu kažu kako je jučer navečer u gradu i okolici palo čak 44 litre kiše po kvadratnom metru, što je polovica mjesečne kiše za čitav lipanj.
-Nevrijeme se kretalo od jugozapada prema sjeveroistoku, od Gorice, zahvatilo je Novo i Staro Čiče te dalje Rugvicu i Dugo Selo. Oblak je bio intenzivan i nabijen elektricitetom, što je bilo vidljivo i po stalnim munjama-, kaže Kristijan Božarov iz Crometeo tima.
Što se tiče pljuskova s grmljavinom možemo ih, doduše u nešto manjem intenzitetu, očekivati i narednih dana, a i početak sljedećeg tjedna donosi još uvijek nestabilno i promjenjivo vrijeme. Tuče su sastavni dio ljetnih fornti, stoga, kaže Božarov, ne smijemo zanemariti mogućnost ponovnih nevremena tijekom ljetnih mjeseci.

Uništeno 50% prinosa
Tuča je uništila i više od polovice prihoda voća i povrća. Velik je broj plodova bačen na zemlju, a tuča je poharala i grane, lišće i uništila voćnjake, kaže proizvođač Mario Di Giusti.

Opet borba za tržište
Velike štete pretrpjeli su i plodovi breskve koji su pred zriobom, što će automatski značiti i manje prinose ovo sezonskom voću. –Prošla je godina bila rodna i imali smo rekordan urod, a procjenjujemo kako ćemo zbog nevremena ove godine imati tek 50 posto prošlogodišnjeg prinosa-, kaže Di Giusti. Nastalu će štetu pokriti osiguranje, koje im je osigurao Grad Velika Gorica. Ipak, osiguranje ne pokriva sve- među ostalim ni gubitak tržišta za koji će se već nagodinu ponovo morati izboriti.

Potop u Kobiliću
Velike štete pretrpjela su i okolna naselja. Alarmantno je bilo u Kobiliću gdje su vatrogasci imali pune ruke posla. Zbog loše rješene oborinske odvodnje poplavljena su dvorišta i ulice, tuča je nosila krovove i uništila usjeve. –Na jednoj je staji uništen krov. U deset minuta to je bio čitav potop, katastrofa, to se ne može opisati koliko je tuče napadalo u kratkom vremenu!-, rekao je predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Kobilić, Zlatko Puškarić. Za ovakve situacije, kaže Puškarić, nisu bili spremni. -Grabe su zatvorene, poplavljeni su klanali, a nije se moglo prolaziti ni po glavnoj županijskoj cesti-, ljut je Puškarić koji je već jutros intevrenirao kod resornih sluižbi Gradske uprave. Ovih će dana na teren izaći komunalni redari koji će probati sanirati nastale štete.

Izvor: RVG