Grad Velika Gorica

Vijesti

Održan Forum poslodavaca o zapošljavanju osoba s invaliditetom

invalidi1Jučer je u vijećnici Pučkog otvorenog učilišta održan Forum poslodavaca Velike Gorice na temu zapošljavanja osoba s invaliditetom. Cilj Foruma bio je ukazati na zapošljivost osoba s invaliditetom i predstaviti poticaje koji se nude poslodavcima prilikom zapošljavanja osoba s invaliditetom. Moderator Foruma bio je Darko Matić, savjetnik gradonačelnika Barišića za pitanja invalidnih osoba.

Forum je otvorio gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić koji je okupljenima predstavio gradsku Strategiju za izjednačavanje mogućnosti osoba s invaliditetom i mjere koje su u sklopu strategije poduzete.

- Kupljen je prvi kombi za prijevoz osoba u kolicima, uređene su prometnice i prilagođene taktilnim površinama slijepim i slabovidnim osobama i osobama u kolicima. Grad pomaže rad udruga osoba s invaliditetom i ovim putem im želim zahvaliti što su u nama prepoznali partnera i poručujem da ćemo nastaviti jednakim intenzitetom na realizaciji zacrtanih projekata – ističe gradonačelnik Dražen Barišić.

O problemima s kojima se pri zapošljavanju suočavaju invalidi u Hrvatskoj govorio je predsjednik Zajednice saveza osoba s invaliditetom dr. Zorislav Bobuš. On je istakao kako su predrasude prema invalidnim osobama i njihovim sposobnostima u obavljanju poslova još uvijek snažno prisutne kod brojnih poslodavaca. Nakon izlaganja dr. Bobuša prikazan je film “Um iznad predrasuda” o invalidnim osobama koje uspješno rade na vrlo zahtjevnim i odgovornim poslovima.

invalidi2Predstavnici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom detaljno su predstavili poticaje za zapošljavanje i profesionalnu izobrazbu invalida, te pozvali poslodavce i osobe sa invaliditetom da im se jave. Posebno su istakli dobru suradnju sa Gradom Velikom Goricom na projektu javnih radova.

- U Velikoj Gorici je na dan 31.05.2010. bilo 2657 nezaposlenih od čega 120 invalida. Već u idućih destak dana, pet osoba sa te liste će početi raditi – rekla je Darija Bagić, voditeljica ispostave HZZ-a u Velikoj Gorici.

Na Forumu se moglo čuti i kako neki gradovi i općine izigravaju zakonske obveze pri zapošljavanju invalidnih osoba, pa je tako spomenut slučaj Zagrebačkog holdinga koji zapošljava ljude putem privatne agencije.

KONTAKTI:

Hrvatski zavod za zapošljavanje – Ispostava Velika Gorica
Adresa: Zagrebačka 62
Telefon: 01/6221-275
Telefaks: 01/6253-266
E-mail: HZZ.Zagreb@hzz.hr

Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom