Grad Velika Gorica

Najave

Drugi tjedan Goričkih večeri

goricke21Drugi tjedan “Goričkih večeri 2010.” otvara premijera predstave “Aladin i čarobna svjetiljka” Scene Gorica. Na Dan državnosti 25. lipnja u Parku dr. Franje Tuđmana organizirane su radionice za djecu, memorijalni boksački turnir, te koncert iznenađenja. Goričke večeri završavaju 27. lipnja 2010. uprizorenjem tradicionalne turopoljske svadbe u Buševcu.

Cjelovit program donosimo u nastavku.

Goričke večeri 2010.

21. – 27. lipnja 2010.

PONEDJELJAK, 21. 06.

dvorana Gorica
20 sati
ALADIN I ČAROBNA SVJETILJKA – PREMIJERA
prepjev: Enes Kišević
redatelj: Matko Brljević
scenografija i glazba: Tomislav Ćurković
koreografija: Irma Omerzo
kostimografija: Silvijo Vujičić
dizajn svjetla: Nikša Mrkonjić
glume, plešu i pjevaju: Luka Nižetić, Ana Vilenica, Ana Karić, Špiro Guberina, Marinko Leš, Stipe Kostanić, Vladimir Atomic Smud, Elvis Hodžić, Davor Ćiković, Zlatko Čančar, Martina Drezga, Miroslav Mlinar, Domagoj Lučić i Dino Perenski

Tekst Aladin i čarobna svjetiljka nastao je po predlošku poznate priče iz 1001 noći.
Za Scenu Gorica veliki hrvatski pjesnik Enes Kišević prepjevao je Aladina te stvorio hrvatskoj književnosti iznimno poetsko djelo o dječaku koji upoznavši moć čarobne svjetiljke otkriva život u svim njegovim aspektima. Nježna, čarobna, okrutno lijepa književnost koja djecu na poetičan i vrlo suvremen način vraća izvornoj ljepoti bajke. Aladin i čarobna svjetiljka inspirirana je burtonovskom poetikom iščašenog animiranog filma, pop arta i klasicizma.
Predstava je izgrađena suvremenim estetskim pismom čudesnog svijeta stvorenog kako za djecu tako i za odrasle.

UTORAK, 22. 06.

dvorana Gorica
20 sati
ALADIN I ČAROBNA SVJETILJKA
prepjev: Enes Kišević
redatelj: Matko Brljević
scenografija i glazba: Tomislav Ćurković
koreografija: Irma Omerzo
kostimografija: Silvijo Vujičić
dizajn svjetla: Nikša Mrkonjić
glume, plešu i pjevaju: Luka Nižetić, Ana Vilenica, Ana Karić, Špiro Guberina, Marinko Leš, Stipe Kostanić, Vladimir Atomic Smud, Elvis Hodžić, Davor Ćiković, Zlatko Čančar, Martina Drezga, Miroslav Mlinar, Domagoj Lučić i Dino Perenski

SRIJEDA, 23. 06.

pozornica u Parku dr. Franje Tuđmana
18 sati
Dječje kazalište Smješko
ŠALJIVE NARODNE PRIČE
režija: Swy Skup
kostim i lutka: Gordana Krebelj
glume: Ivana Boban, Hrvoje Zalar i Frano Mašković
Bogatstvo narodne priče kroz predstavu dočarava se djeci na scenski živ i dinamičan način. Svaka uprizorena priča obilježena je lokalnim karakterom, ali je njihova pouka univerzalnog značenja. Razigrani glumci vode nas kroz hrvatske priče, običaje, pjesme, plesove i upoznaju nas s njihovom posebnošću i ljepotom.

dvorana Galženica
19:30 sati
KLAVIRSKI RECITAL DAMIRA GREGURIĆA
Pijanist Damir Gregurić rođen je u Slavonskom Brodu. Glasovir je studirao u Sarajevu i Zagrebu. Nakon studija gradi koncert karijeru nastupajući kao solist,ali i surađujući s brojnim instrumentalistima, pjevačima, plesačima i glumcima. Kao solist nastupao je sa Zagrebačkom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom HRT-a, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, Thueringen Philharmonie Orchestra i Simfonijskim orkestrom Muzičke akademiju Zagrebu. Damir Gregurić veliku pažnju posvećuje interpretaciji suvremene glazbe, te je redoviti gost na Zagrebačkom muzičkom Biennalu i Međunarodnoj tribini suvremene glazbe u Puli.

dvorana Gorica
21 sat
Zagrebačko kazalište mladih
Tena Štivičić: SEDAM DANA U ZAGREBU
redateljica: Tijana Zinajić
glume: Ksenija Marinković, Nina Violić, Jadranka Đokić, Sreten Mokrović i Frano Mašković
Novi tekst uspješne hrvatske dramske autorice Tene Štivičić bavi se opsesivnim motivima tranzicijskog vremena, ali i otvara neke ženske i aktualne društvene teme i pitanja. Autorica u njemu donosi priče pet likova, svakog s različitim, ali čvrstim uvjerenjima o ispravnosti odabira svoga životnog puta. Njihove priče ispreplest će se u trenutku rađanja jednog novog života, a tajne otkrivene među likovima imat će neočekivane posljedice. Ova predstava je dio međunarodnog kazališnog projekta Orient Express.

ČETVRTAK, 24. 06.

dvorana Galženica
18 sati
CRTANČICA
tekst, režija i kostimografija i režija: Ana Savić Gecan
scenografija i crtež: Željka Jordan
songovi: Ivanka Mazurkijević i Stanko Kovačić
glumi: Ivanka Mazurkijević
Crtančica je predstava utemeljena na ideji nacrtanog i izmišljenog svijeta. Ishodišna točka jest želja osamljene djevojčice da sama izmisli vlastite prostore putem crteža. Moć mašte vodi je u predjele koji postoje paralelno s onima u stvarnom životu. Kad poželi, nacrtat će vlastitu odjeću, sobu, kuću, igralište, prijatelje, domaće i divlje životinje. Scenografija predstave i kostimi realizirani su kroz formu dječjeg risanja. Izvođačica na pozornici djeci prenosi poetsku priču o izmišljenom danu djevojčice. Pokretom, pjevanjem i crtanjem potpuno ulazi u maštani lik, a u isto vrijeme je komentatorica i crtačica. Pedagoška i etička poruka projekta je potaknuti djecu na kreativnost, ukazati im na svu vrijednost kreacije, potaknuti ih da ne budu samo pasivni konzumenti priča nego da aktivno sudjeluju u predstavi, i da se u životu jednakovrijedno mogu izražavati likovnim, a ne samo verbalnim sredstvima.

PETAK, 25. 06.

Park dr. Franje Tuđmana
16 sati
LIKOVNA KOLONIJA – RADIONICE ZA DJECU

Park dr. Franje Tuđmana
18 sati
MEMORIJALNI BOKSAČKI TURNIR

Park dr. Franje Tuđmana
20 sati
KONCERT

atrij Lukavca-grada
21 sat
MA AND AL
režija: Ivica Buljan
glazba: Mitja Vrhovnik Smrekar
kostimi: Ana Savić-Gecan
izvođači: Senka Bulić i Marko Mandić
glazbenik: Tomislav Vedrina
produkcija: Kazalište Hotel Bulić Zagreb, Mini teatar iz Ljubljane i Teatar &TD
Redatelj Ivica Buljan u predstavi “Ma and Al” spaja dva kultna autora, J. D. Salingera i Bernard-Marie Koltèsa, i dvoje vrsnih glumaca, Senku Bulić i Marka Mandića. Predstava dotiče niz tema: od smrti djeteta, raspada porodice, američke demokracije, rata u Vijetnamu, odnosa klasičnog i suvremenog teatra, umjetnosti i ratovanja, nemogućnosti komunikacije između djece i roditelja do pitanja moći i osamljivanja, i uvrštena je među deset najboljih u protekloj sezoni. Predstava se izvodi na engleskom jeziku.
U slučaju lošeg vremena predstava se izvodi u dvorani dvorca Lukavca.

SUBOTA, 26. 06.

pozornica u Parku dr. Franje Tuđmana
19 sati
„TURBINA FEST“ – PREDSTAVLJANJE MLADIH BENDOVA VELIKE GORICE

NEDJELJA, 27.06.

dvorana Galženica
20 sati
A. R.Gurney LJUBAVNA PISMA
glume: Ana Karić i Boris Buzančić
scenograf: Rene Đurašin
kostimograf: Oliver Jularić
dizajner svjetla: Nikša Mrkonjić
izbor glazbe: Rene Đurašin

Ljubavna pisma A. R. Gurneya je drama čija se radnja usredotočuje na samo dva lika, Melissu Gardner i Andrewa Makepiecea Ladda III. Čitajući pisma koja su jedno drugom slali od djetinjstva pa sve do poodmakle životne dobi, opisujući u njima sve svoje strahove, razmišljanja i nadanja, sve svoje pobjede i razočaranja, oni tek na kraju shvaćaju da su ta pisma, koja su jedno drugome pisali cijeli život, ustvari bila ljubavna pisma. Drama je prvi puta izvedena 1988. godine. Od prvog postavljanja drame na Broadwayu do danas u njoj su glumila mnoga poznata glumačka imena poput Kathleen Turner, Williama Hurta, Elizabeth Taylor, Christophera Reevea, Christophera Walkena, Sissy Spacek, Mela Gibsona, Sigourney Weaver i mnogih drugih. Tekst je bio nominiran za Pulitzerovu nagradu 1990. godine. U predstavi Scene Gorica igraju Ana Karić i Boris Buzančić. Njih dvoje su zajedno glumili u brojnim filmovima i TV dramama te zajedno odigrali preko 500 kazališnih predstava (U mom ili u tvom stanu, Kad mačke odu, Whiskey za troje…).

Buševec
20 sati
TUROPOLJSKA SVADBA
Pučki kulturni spektakl koji dočarava svadbene običaje u Turopolju iz davnina pod nazivom “Turopoljska svadba” prvi put je predstavljena na pozornici 1967. godine. Scenarij za „Turopoljsku svadbu napisao je turopoljski zavičajni pisac Josip Kovačević prema vlastitoj pripovijesti „Ženidba turopoljskog plemenitaša Vida Lackovića“. „Turopoljska svadba“ je do sada izvedena 8 puta. Prve tri Turopoljske svadbe, održane u Buševcu 1967., 1968. i 1969. godine, izvođene su u originalnom ambijentu, a njezinu neponovljivu kreaciju, originalnost i izvornost snimila je i televizija. Tadašnja televizija je sa snimkom “Turopoljske svadbe” nastupila na nekoliko festivala gdje je osvojila niz nagrada, a snimka je prodana u nekoliko europskih zemalja i u Ameriku. Ostale izvedbe svadbe održane su 1993., 1994., 1997. i 2001. godine uz suradnju Narodnog sveučilišta Velika Gorica. Turopoljska svadba je 1994. godine izvedena na Trgu bana Jelačića u čast 900. obljetnice Grada Zagreba i Zagrebačke biskupije. Svako izvođenje Turopoljske svadbe okuplja nekoliko tisuća posjetitelja iz svih krajeva Zagrebačke županije, ali i Hrvatske i inozemstva, a u njoj sudjeluje preko stotinu izvođača, članova Ogranka Seljačke sloge Buševec. Ova je manifestacija prekrasna promocija kulture, tradicije i baštine našeg kraja, a time Grada Velike Gorice, Zagrebačke županije i Republike Hrvatske.