Grad Velika Gorica

Vijesti

Sanacija kurije Modić - Bedeković

kurija_modicZapočeli su radovi na sanaciji kurije Modić – Bedeković u Donjoj Lomnici, a predviđa se kako bi sanacija trebala biti gotova do jeseni.

U sanaciju ovog turopoljskog spomenika kulture i povijesti Grad planira uložiti 1,3 milijuna kuna, a do kraja godine uredit će unutrašnjost objekta te izraditi projektnu dokumentaciju za uređenje krajobraza.

– Na ovaj ćemo način dati značajan doprinos u očuvanju turopoljske baštine, a nakon građevinara i konzervatora njene će ljepote moći doživjeti i ostali posjetitelji – rekao je gradonačelnik Dražen Barišić.

Kurija je zaštićeni spomenik kulture od 1961. godine, a prema riječima pročelnika Zvonka Kunića u nju se ulaže dugi niz godina. U razdoblju od 1998. do 2010. godine uloženo je milijun kuna, a obnovljeni su, među ostalim, drveni objekti u blizini kurije, sanirane su zidine, zamjenjen je dotrajali crijep, saniran zid u prizemlju, a obavljena su i konzervatorsko-restauratorska istraživanja zidova, stropova i stolarije.
Kurija Bedeković u privatnom je vlasništvu obitelji Kallay, Perak i Perak Kroll koji su sa gradom Velika Gorica potpisali sporazum o načinu korištenja, javnog prezentiranja i upravljanja kurijom.