Grad Velika Gorica

Obavijesti

Zabrana pušenja u kafićima

zabrpusenjeU petak, 9. travnja 2010. počinje primjena Izmjena Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda, kojima se kafićima omogućuje da imaju prostor za pušenje, ali uz određene uvjete.

Izmjenama se naime dopušta da površina prostora za pušenje ne smije biti manja od 10 četvornih metara te da prostor ne smije zauzimati više od 20 posto ukupne površine javnog, odnosno prostora za usluživanje u ugostiteljskim objektima. Propisuje se i da uz ventilacijski sustav, prostor za pušenje mora biti opremljen i sustavom za filtriranje.

Mali kafići, površine do 50 četvornih metara, koji se ne mogu podijeliti na pušački i nepušački dio, moraju osigurati 10 do 12 izmjena zraka na sat i imati filtere za zrak.

Svaki pojedinac koji se ne bude pridržavao zabrane pušenja može biti kažnjen s 1000 kuna, a zaposlenik ugostiteljskog objekta koji dopusti pušenje morat će platiti kaznu od 500 do 1000 kuna.
Predviđene kazne za pravne osobe zbog kršenja zakona kreću se od 5000 do 15.000 kuna.

Za kontrolu provedbe ovog zakona zaduženi su sanitarna, zdravstvema i prosvjetna inspekcija, inspekcija rada i Državni inspektorat