Grad Velika Gorica

Vijesti

Turopoljsko Jurjevo 2010.

jurjevo2010-1Jurjevo je, u organizaciji Plemenite općine Turopoljske i Grada Velike Gorice i ove godine ponudilo mnoštvo sadržaja.

Folklorni program odvijao se na otvorenoj pozornici, a oko dvorca pripremljena su raznovrsna događanja. Tako su posjetitelji mogli pogledati pasminu Turopoljske svinje, kupiti suvenire koje su izlagali gorički obrtnici, mališani su uživali u kretaivnoj radionici koje je za njih pripremio Muzej Turopolja, a nudili su se i turopoljski specijaliteti te fino domaće vino. Po prvi puta ove godine napravljen je drveni most preko otoka pa su tako građani mogli uživati u ljepotama prirode i okruženju Lukavec grada, a mnogi su se provozali i u kočiji ili zajahali konja. U Lukavečkom zelenilu susreli smo slikare i umjetnike koji su stvarali slike na temu Jurjeva, a izloženo je i staro deblo Turopolsjkog hrasta.

-Sve veći broj posjetitelja iz godine u godinu svjedoči kako smo uspjeli stvoriti prepoznatljivu manifestaciju, a Lukavec grad će zasigurno i u budućnosti postati omiljena destinacija turistima s područja cijele Zagrebačke županije i šire-, rekao je župan POT-a, Franjo Kos koji je svojim banderijalcima čestitao i sretan Dan Turopoljskog banderija. Naime, upravo je sv, Juraj zaštitnik banderija pa je tako naša povijesna postrojba u nedjelju svečano obilježila svoja dan. Uz banderijalce, publici su se predstavile i ostale povijesne postrojbe koje su u Lukavec pristigle iz svih krajeva zemlje.
jurjevo2010-2 jurjevo2010-3