Grad Velika Gorica

Pitanja i odgovori

Školska ulica - promet i pješački prijelaz

PITANJE:

Poštovani,

u Školskoj ulici kod OŠ Jurja Habdelića nalazi se pješački prijelaz koji vodi direktno do obiteljske kuće (preko puta ulaza u OŠ). Djeca koja prelaze cestu kod OŠ ili istočnije od nje to rade ili na pješačkom kod autobusnog (taksista) ili direktno preko puta kolnog ulaza u školsko dvorište. Direktno preko puta kolnog ulaza nalazi se produžetak Školske ulice kojeg koristi veliki broj djece. Na tom mjestu ne postoji pješački prijelaz. Postoji li mogućnost da se pješački s početka priče prebaci na lokaciju direktno preko puta kolnog ulaza u školsko dvorište? Ako bi u tom slučaju bio previše blizu pješačkog kod autobusnog kolodvora onda predlažem da se od obiteljske kuće gdje trenutačno vodi postojeći prijelaz pa sve do produžetka Školske ulice (odvojak prema trgu kralja Tomislava) izradi nogostup.
Drugo pitanje/prijedlog odnosi se na autobusni prijevoz i činjenicu da Školskom ulicom u smjeru zapada dozvolu prolaska ima samo autobus. Zašto? Predlažem da autobus ne prolazi Školskom ulicom već da se koristi neki od mnogobrojnih alternativnih pravaca. Školska ulica bi tada postala jednosmjerna i tu u punom smislu, a ne samo djelomično.
Treće, način na koji je riješen problem parking mjesta kod vrtića u Kurilovečkoj ulici bi se mogao primijeniti i na područje kod osnovnih škola u Školskoj ulici. Da li je to moguće?
Sva tri pitanja/komentara su postavljena zbog povećanja sigurnosti djece, tjj. učenika osnovnih škola u Školskoj ulici.

Lijep pozdrav,

Marko

ODGOVOR:

Obratili ste se Gradu Velika Gorica na temu prometne sigurnosti prijelaza školske djece preko kolnika ili pješačkog prijelaza Školske ulice u zoni Osnovne škole Jurja Habdelića. Škola ima na ulicu dva priključka, od kojih je jedan isključivo pješački i lociran je ispred ulaza u zgradu, a drugi je 40 metara istočnije(prema autobusnom terminalu) koji je kolni i preko kojeg se ulazi na parkiralište škole. Taj kolni ulaz suprotno je od odvojka Školske ulice preko kojeg (odvojka) učenici iz jednog dijela grada dolaze u školu. Na toj lokaciji vođenje pješaka, a radi se o učenicima nije najbolje riješeno, pa se treba odlučiti da prijelaz preko kolnika bude preko (sada obilježene) zebre, a učenike iz odvojka treba dovesti do te zebre. Premještanje zebre na istočni ulaz nije dobro rješenje zbog blizine zebre kod Taxi stajališta, miješanja vozila i učenika na ulazu u parkiralište škole i vrlo uskog odvojka na kojem se miješaju pješaci i vozila. Zbog toga je potrebno sa sjeverne strane, na sada zelenoj površini, izraditi nogostup koji će učenike dovesti na prilaz sada postojećoj zebri. Imat ćemo ovu aktivnost izgradnje nogostupa u vidu i čim se steknu povoljni uvjeti prići ćemo realizaciji. Školska ulica je jednosmjerna prometnica sa dozvoljenim smjerom kretanja vozila od Kurilovečke ulice na zapadu prema autobusnom terminalu na istoku. Ova regulacija stara je oko 20 godina te je potrebno temeljito i studiozno razmotriti Vašu ideju o izbacivanju autobusa koji ovuda voze linije prema Velikoj Buni, Kozjači, Okuju, Mraclinu, Kravarskom i Pokupskom. Pitanje je mogućnosti, prometno tehničkih i siguronosnih uvjeta vođenje tolikog broja autobusa kroz (Zagrebačku ulicu) najstroži centar grada. Problem je skretanja autobusa u Kurilovečku ulicu sa Zagrebačke u slučaju kada na Kurilovečkoj ulici čekaju na semaforu zaustavljena vozila. Na ulici Slavka Kolara opet je problem samo jedne prometne trake u smjeru Kušanca tako da prvo ili drugo vozilo koje skreće u smjeru Siska zaustavlja sva vozila, nitko nikuda ne vozi, a zeleno svjetlo na semaforu prolazi i tako prođe. Što se tiče problema parkinga za potrebe osnovne škole, mišljenje smo da dodatnog parkirališta ne treba, jer je ono za zaposlene i za posjetitelje škole izgrađeno na parceli škole. Autobusi, koji dovoze i odvoze učenike imaju svoj izgrađeni stajališni prostor, a nema ni prostora u pojasu, odnosno koridoru ceste za izgradnju dodatnih parkirališta.

Dubravko Katulić
Pročelnik Upravnog odjela za izgradnju, komunalne djelatnosti i promet