Grad Velika Gorica

Pitanja i odgovori

Nepregledno raskrižje i ograda dječjeg igrališta u kneza Branimira

PITANJE:

1. Raskrižje ulice kneza Branimira i Kralja Stjepana Držislava (kod kem.čistionice Nina) je vrlo nepregledno (pogotovo ako dolazite iz smjera Zvonimirove ulice), a mnogi se vole zaletiti po Branimirovoj. Zbog nepreglednosti često dolazi do opasnih situacija, a i prometnih nesreća. Može li se postaviti ogledalo koje bi olakšalo situaciju?
2. Hoće li se i kada ograditi dječje igralište u ulici Kneza Branimira? Ne znam je li uopće potrebno objašnjavati zašto – blizu je cesta, psi koji posvuda vrše nuždu, posvuda opušci i drugo smeće

Zahvaljujem

Katarina Grgić

ODGOVOR:

Po važnosti prometno-ulične mreže na prostoru Grada Velike Gorice ove ulice čine stambene prometnice koje omogućavaju stanarima do dođu do svojih stanova. Sa aspekta prometne sigurnosti puno je bolje da ulica-prometnica nije slijepa nego da se spaja na prometnice višeg reda sa jedne ili sa obiju strana. To je slučaj izrečenih ulica koje se spajaju na ceste višeg reda (Zagrebačku i Zvonimirovu), kojima se odvija tranzitni promet i ciljno završava izvan ovog prostora. Što se tiče stanara koji ovdje stanuju i njihovog prometnog ponašanja sve je u redu, jer ovdje prolaze svakodnevno i dobro poznaju specifičnost i prometnu preglednost te obraćaju pažnju nailaskom na križanje. Problem je vozača i njihovog ponašanja koji ove ulice smatraju cestama i koriste je za provoz do nekih drugih ciljeva. Ti vozači ne doživljavaju ovaj prostor i ovo križanje kao svoju okolinu pa ni opasnost ovog križanja. Obzirom da se radi o prometnicama, odnosno ulicama koje su u prometnom smislu u nadležnosti Grada, stručna služba izvršit će procjenu opasnosti ovog križanja (kojeg opisujete prometno opasnim) donijeti adekvatno rješenje koje je, obzirom na građevinsku izgrađenost u zoni preglednosti, moguće objektivno učiniti.

Dubravko Katulić
Pročelnik Upravnog odjela za izgradnju, komunalne djelatnosti i promet